„Pozdravi Vatikana svjedoče o prijateljstvu i dobroj volji“, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na konferenciji za medije Pekingu.

„Kina želi nastaviti konstruktivni dijalog s Vatikanom, poboljšati razumijevanje, izgraditi uzajamno povjerenje i unaprijediti proces poboljšanja odnosa između dvije strane“, rekao je glasnogovornik.

Papa Franjo boravi u apostolskom posjetu Mongoliji, zemlji koja graniči s Kinom. Na letu prema Mongoliji preletio je kineski zračni prostor. Papa je, što je uobičajeno u tim prigodama, uputio pozdravni brzojav kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

„Molim se za dobrobit vašeg naroda i za Božji blagoslov jedinstva i mira“, piše u brzojavu.

Prema navodima nekih medija, kinesko komunističko vodstvo zabranilo je katolicima u svojoj zemlji putovanje u Mongoliju na susret s Papom. Prema istim izvorima, zabrana vrijedi i za biskupe. Samo tri kineska biskupa iz posebnih upravnih područja Hongkonga i Macaua stigla su u mongolsku prijestolnicu Ulaanbaatar kako bi pribivala Papinu posjetu.

Kina i Vatikan nemaju diplomatske odnose, a međusobne veze opterećene su ulogom kineskih vlasti pri imenovanju biskupa.

Sveta Stolica i Peking sklopili su 2018. tajni sporazum o međusobnim odnosima, koji je po drugi put produljen prije nepunu godinu dana. Smatra se kako je isključena mogućnost Papina posjeta Kini u dogledno vrijeme.

Papa Franjo u subotu je u Mongoliji pozvao na mir i uvažavanje međunarodnog prava i zatražio poštivanje temeljnih prava svih ljudi.

„Nastojmo zajedno uspostaviti budućnost mira“, rekao je.