Katoličkog svećenika iz Indije očekuje suđenje zbog optužbi za govor mržnja tijekom međureligijskog skupa koji je održan prošle godine. Naime, prema pisanju CNA, otac George Ponnaiah, inače svećenik biskupije Kuzhithurai u južnoj Indiji, navodno je na skupu protiv ograničenja bogoštovlja zbog koronavirusa i izgradnji novih crkvi izgovorio optužbe na račun lokalnih i državnih vlasti. Nekoliko dana kasnije je uhićen i pušten iz pritvora uz jamčevinu.

Vrhovni sud u Madrasu, jedan od triju vrhovnih sudova u Indiji, odlučio je da svećenik zbog izrečenih komentara mora pred sud. Otac Ponnaiah je odbacio optužbe i izjavio kako su snimke njegovih komentara naknadno montirane.

„Moj govor je montiran i podijeljen na društvenim mrežama kako bi ispalo da sam vrijeđao osjećaje hinduističkih braće i sestara. Nitko od nas na govornici nije izgovorio ništa što bi moglo povrijediti vjerske osjećaje. Međutim, ako je moj govor nekoga ipak povrijedio, iz sveg srca se ispričavam“, izjavio je svećenik.

Inače, progon kršćana u Indiji je u porastu. Nedavno izvješće je pokazalo kako su kršćani u prvih devet mjeseci prošle godine bili mete u čak 305 nasilnih incidenata. Indijsko Ministarstvo unutarnjih poslova je nedavno Misionarkama milosrđa privremeno onemogućilo prijem stranih donacija.

Organizacija Open Doors je Indiju, inače drugu najmnogoljudniju zemlju svijeta nakon Kine, stavila na deseto mjesto njihove rang-liste zemalja u kojima su kršćani najviše progonjeni i potlačeni.