Katolički svećenik John Mathiang Machol jedan je od četvorice osuđenih zbog upletenosti u pucnjavu na novoimenovanog biskupa u Južnom Sudanu, prenosi ACI Africa.

Sudac visokog suda u gradu Jubi četvoricu je okrivljenika osudio jer su “izravno ili neizravno sudjelovali” u pokušaju ubojstva biskupa Rumbeka Christiana Carlassarea koji je upucan 26. travnja 2021. godine.

Prema izvještaju lokalnih medija, policiji su tijekom istrage od koristi bili zapisi o pozivima vlč. Mathianka učinjeni u razdoblju prije atentata.

Dvojica osuđenika proglašeni su krivima zbog pucanja na biskupa, dok su vlč. Mathianka i četvrti osuđeni sudjelovali u organizaciji zločina.

Odvjetnik osuđenih najavio je žalbu na presudu.

Nakon vijesti o sudskoj presudi biskup Carlassate koji je prije mjesec preuzeo biskupsku službu kazao je da moli za “obraćenje i iscjeljenje”.

“U ime biskupije Rumbek, prihvaćamo današnju presudu”, kazao je

“Iako tužni zbog onoga što se dogodilo i uzrokovane patnje, molimo se da istina donese obraćenje i iscjeljenje”, dodao je Carlassate.

“Kao Crkva tijekom vazmenog vremena u budućnost gledamo s nadom sjećajući se Isusovog poziva na praštanje i jedinstvo”.

Papa Franjo trebao bi 5. srpnja otputovati u Južni Sudan nakon posjeta Demokratskoj Republici Kongo zakazanog za 2. srpnja.