Otac Giovanni Scalese svećenik je iz reda barnabita te superior crkvene misije u Afganistanu. U nedavnom razgovoru za web stranicu zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji govorio je o svojem bijegu iz zemlje i povratku u Europu.

Talibani su Kabul zauzeli 15. kolovoza. Bivši predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je iz zemlje, a u nadolazećim tjednima velik broj građana, aktivista i članova ambasada nastojalo je pobjeći ili biti evakuirano. 26. kolovoza napadač samoubojica se raznio kod zračne luke u Kabulu ubivši 183 osobe te ranivši više od 200 drugih. Otac Sclaese zemlju je napustio 25. kolovoza.

“Naš izlazak iz Afganistana bio je pravo čudo. Dan nakon što smo otišli bio je dan terorističke eksplozije u zračnoj luci. Da nismo otišli dan prije, možda nikada ne bismo uspjeli pobjeći”, ispričao je Scalese dometnuvši kako su gotovo svi otišli iz Afganistana prije njega.

Što se tiče kršćana koji su ostali u zemlji, barnabitski svećenik je kazao kako “u ovom trenutku jedina pomoć koju im možemo pružiti su naše molitve”.

“Osobno sam imao priliku iskusiti veliku učinkovitost jednodušne molitve Crkve”, rekao je otac Sclaese.

U razgovoru se prisjetio i posvete Afganistana Bezgrešnom Srcu Marijinu, koju je predvodio 13. listopada 2017. godine na stotu obljetnicu ukazanja u Fatimi.

Kazao je kako je na dan odlaska iz Afganistana osjetio “Gospinu zaštitu”, te izrazio nadu da će “naša Blažena Gospa zaštititi sve Afganistance”.

Katolička zajednica u Afganistanu bila je organizirana kao misija sui iuris (vlastitoga prava). Generalni prokurator barnabita, otac José Carbajal, kazao je kako se od početka prisustva barnabita u Afganistanu njihova misija vršila unutar talijanske ambasade u Kabulu.

Prema ocu Carbajalu, sve do preuzimanja zemlje od strane talibana situacija u zemlji je bila “vrlo normalna, vrlo mirna”. Unatoč ograničenjima “postojao je relativno normalan život zajednice”, kazao je.

“Uvijek smo mogli slaviti službu s ovom vrlo malom katoličkom populacijom koja je privremeno bila u Afganistanu. Bilo je trenutaka krize, ali uvijek je bilo moguće održavati misionarsku aktivnost”, rekao je otac Carbajal.