Iako u Afganistanu niti jedan Afganistanac nije službeno zabilježen kao katolik, u talijanskoj ambasadi u glavnom gradu Kabulu postoji katolička kapelica posvećena Gospi od Božje Providnosti u kojoj stranci koji borave u Kabulu mogu ići na svetu misu.

Ta je kapelica ujedno jedina kršćanska građevina u zemlji u kojoj su 99,7 posto žitelja muslimani.

Godine 2017. o. Giovanni Scalese koji u spomenutoj kapelici služi kao kapelan održao je obred posvete cijeloga Afganistana zaštiti Gospe Fatimske i njezina Bezgrešnog Srca, a uz njega je koncelebrirao kapelan NATO baze.

Učinio je to jer se, kako je kazao, situacija u zemlji postepeno pogoršavala pa se o. Scalese utekao Gospi kao “posljednjem utočištu”.

“Ove godine je stota obljetnica Fatime, a danas je obljetnica posljednjeg ukazanja: zašto da se ne posvetimo (kao pojedinci i kao kršćanska zajednica) i ne predamo ovu zemlju Bezgrešnom Srcu Marijinu”, kazao je godine 2017. o. Scalese.

Talijanski svećenik napomenuo je da je nekoliko godina prije pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza Rusija posvećena Bezgrešnom Srcu Marijinu. “Ako je to dovelo do kraja komunizma, bi li posveta Afganistana mogla donijeti nešto mira ovoj izmučenoj zemlji?” zapitao je o. Scalese.

Procijenio je kako zemlja proživljava “važan povijesni trenutak”, dodavši kako “možda nismo ni svjesni kakve epohalne promjene očekujemo”.

“Posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu pomaže nam živjeti svjesnije našeg vremena i u potpunoj otvorenosti prema Božjoj volji”, zaključio je talijanski svećenik.

Nakon eskalacije stanja u Afganistanu proteklih tjedana o. Scalese je pozvao na molitvu za izmučenu zemlju. “Živimo u danima velike strepnje dok čekamo što će se dogoditi”, rekao je prošlu subotu za Radio Vatikan. “Moj apel slušateljima Radio Vatikana je da mole… Molite, molite, molite za Afganistan! Hvala vam!”