Katolički biskupi u Republici Srbiji uputili su u četvrtak 25. lipnja pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernicima laicima, koje prenosimo u cijelosti.

Draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, Bogu posvećene osobe i dragi vjernici laici!

Nakon što su mjerodavne vlasti odobrile prisustvo do 500 osoba na javnim skupovima u zatvorenim prostorima – uz poštovanje minimalne fizičke udaljenosti od 1 metra između osoba i drugih preventivnih mjera – stekli su se uvjeti za postupno vraćanje redovitom obliku naših liturgijskih i molitvenih okupljanja, odnosno pastoralnog i katehetskog djelovanja.

Stoga, ovim opozivamo sva ograničenja i odredbe iz Upute o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja nakon ukidanja izvanrednog stanja od 10. svibnja 2020., osim što posude za blagoslovljenu vodu na ulazima u crkve i dalje trebaju ostati prazne, a u svetim misama se i dalje treba izostaviti davanje mira pružanjem ruke. Tako, počevši od nedjelje 28. lipnja 2020., prestaje važiti oprost od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj misi, a u župama gdje su uvedene dodatne nedjeljne i blagdanske svete mise, neka se njihov raspored postupno vrati na onaj od prije izbijanja pandemije.

Prema pastoralnim mogućnostima, neka župnici u dogovoru s roditeljima odrede termine za slavlja prvih pričesti i prvih ispovijedi, a u dogovoru s Ordinarijatom i termine podjele sakramenta svete krizme.

Ujedno, sve vas i dalje potičemo da se odgovorno pridržavamo svih preporuka nadležnih vlasti o preventivnim mjerama kako bismo bližnje i sebe zaštitili od mogućnosti širenja zaraze izazvane korona virusom. Zato, neka se i dalje veća pažnja posveti održavanju higijene i prozračivanju prostora u kojima se vjernici okupljaju, ali više ne postoji obveza nošenja zaštitnih maski, a postavljanje dezo-barijere i dezinfekcija ruku kod ulaza ostaju samo kao preporuka.

Dok se u ovom mjesecu posebno utječemo Srcu Isusovu, izvoru života i svetosti i sve utjehe, na sve vas i na cijelu našu zemlju zazivamo Božji blagoslov!

Vaši biskupi:

beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, SDB

eparhijski biskup za grkokatolike Djura Džudžar

subotički biskup Ivan Pénzeš

srijemski biskup Đuro Gašparović

umirovljeni biskup temišvarski i apostolski upravitelj zrenjaninski Martin Roos