Koalicija 117 katoličkih poglavara iz cijele Latinske Amerike, ali i ostalih dijelova svijeta, uputila je 19. kolovoza pismo podrške autohtonom stanovništvu Ekvadora u sporu s vlastima zbog ekološke katastrofe koju je u travnju uzrokovalo pucanje tri cjevovoda i istjecanja nafte u rijeku, prenosi Vatican News.

Ekvadorski domoroci zahtijevaju od pravosuđa da Vladu i naftne kompanije proglasi odgovornima za štetu koju im je nanijelo masovno istjecanja nafte u rijeku Coca, zagađujući ogromno područje na kojem žive. Koalicija biskupa podržala ih je u tom zahtjevu.

Klizanje zemlje dovelo je 7. travnja do pucanja tri cjevovoda i istjecanja više od 16.000 barela nafte u rijeku Coca. Šteta je ogromna budući da domorodačko stanovništvo toga područja živi uglavnom od ribolova i lova. Naftovodom upravlja državna tvrtka Petroecuador i privatna kompanija Heavy Crude Pipeline (OCP).

Sada, mjesecima kasnije, nastavljena su sudska ročišta za utvrđivanje odgovornosti za tu katastrofu. U pismu koje su uputili nadležnom sucu katolički poglavari između ostaloga ističu da je u Amazoniji riječ o najhitnijim moralnim pitanjima s kojima se taj dio Latinske Amerike danas suočava. Ekvadorska je katastrofa, nažalost, samo jedan od novijih primjera u dugoj povijesti ekoloških i zdravstvenih kriza do kojih je dovelo nekontrolirano iskorištavanje prirodnih resursa. Da bi se zaštitila domorodačka prava neophodno je osuditi razaranja koja donosi neobuzdana eksploatacija, poručuju biskupi i pozivaju vlasti da ispuni svoju odgovornost prema stanovništvu.

Pismo su potpisali kardinal Philippe Ouédraogo iz Burkine Faso, dvojica nadbiskupa, 42 biskupa, brojni provincijali i rukovoditelji laičkih organizacija. Tražeći pravdu, zahtijevaju djelotvorna i hitna rješenja za nadoknađivanje štete nanesene zajednicama i ekosistemu. Katolički poglavari također traže implementaciju preventivnih mjera kako takve katastrofe nikad više ne bi pogodile Ekvador ili bilo koji drugi amazonski narod.