Austrijske katoličke udruge zatražile su u ponedjeljak 6. veljače od nadležnih austrijskih ministrica da na razini Europske unije glasuju za zabranu surogat majčinstva, izvijestio je Kathpress.

„Zauzmite se za prava djece i žena! Surogat majčinstvo predstavlja trgovinu djecom i krši ljudska prava žena. Ni jedan čovjek ne smije biti predmetom trgovine“, piše u pozivu Austrijskog katoličkog obiteljskog saveza (Katholischer Familienverband Österreich), Austrijskog katoličkog laičkog vijeća (Katholischer Laienrat Österreichs), Austrijske katoličke akcije (Katholische Aktion Österreich), Radne zajednice katoličkih saveza Austrije (Arbeitsgemeinschaft Katholischer Verbände Österreich) i iznadkonfesionalne udruge „Akcija život” (Aktion Leben). Poziv je upućen austrijskoj ministrici žena, obitelji, integracija i medija Susanne Raab i ministrici pravosuđa Almi Zadić.

U pozadini surogat majčinstva krije se koncept iskorištavanja globalnih nepravda kako bi se ostvario profit na teret tjelesnog i psihičkog integriteta žena. Stoga je surogat majčinstvo u Austriji zabranjeno u cilju zaštite žena i djece. Osim toga, konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djece, koja je na međunarodnoj razini ljudskih prava, izričito zabranjuje trgovinu djecom, podsjećaju potpisnici.

Tvrde kako Europska komisija sada namjerava svojim „Prijedlogom reguliranja i priznavanja prekograničnog roditeljstva“ legalizirati trgovinu djecom, budući se predviđa izričito i priznavanje roditeljstva putem surogat majčinstva. Austrijske udruge naglašuju kako je važno zaštititi prava djece u svakom pogledu, a surogat majčinstvo ih iz temelja zanemaruje. „Stoga se protivimo tome da se, pozivanjem na prava djece, legalizira tehnika kojom se ona krše“, piše u pozivu.

Udruge traže da se prava djece rođene uz pomoć surogat majke osiguraju na drugi način, različit od onoga što ga predlaže Europska komisija, kao i da se ne potkopavaju nacionalne zabrane. Stoga mole da se uz austrijsko „ne“ prijedlogu Komisije poduzme i „dosljedna promjena perspektive“ u pitanju surogat majčinstva te da se zakoni ne oblikuju po željama odraslih. „Pravo na dijete ne postoji“,  poručile su austrijske katoličke udruge na kraju poziva, a izvijestio je Kathpress.