Katoličke televizijske i radiopostaje u Brazilu našle su se u skandalu nakon što je otkriven konferencijski razgovor u kojem su njihovi predstavnici nudili pozitivno izvještavanje o predsjedniku Jairu Bolsonaru u zamjenu za financijska sredstva.

Prema pisanju lista O Estado de São Paulo na telefonskoj konferenciji s predsjednikom Bolsonarom 21. svibnja sudjelovali su svećenici, katolički političari, te predstavnici nekih od najvećih katoličkih televizijskih kuća u Brazilu.

U članku je opisano kako je vlč. Welinton Silva u ime televizije Pai Eterno ponudio „pozitivno prenošenje vladina djelovanja“ tijekom pandemije ako vlada financijski podrži tu televizijsku kuću.

„Naša je stvarnost vrlo teška i zahtjevna, zato što radimo s malim donacijama i niskom razinom komercijalnosti. S takvim poteškoćama uistinu trebamo veliku pomoć vlade kako bismo mogli nastaviti komunicirati dobre vijesti… dobre stvari koje bi vlada mogla činiti i čini za naš narod“, poručio je Silva Bolsonaru.

Novine su također navele izjave vlč. Reginalda Manzottija, predsjednika udruženja Evangelizar é Preciso koje je u vlasništvu nekoliko TV i radiopostaja. Manzotti je zatražio brže licenciranje novih postaja i naglasio rad koji bi katolici mogli obaviti kako bi poboljšali Bolsonarov imidž.

Istoga dana kada je priča objavljena Brazilska biskupska konferencija zajedno s brazilskim udruženjem katoličkih medija Signis Brasil izdala je priopćenje u kojem je osudila sastanak.

„S iznenađenjem i ogorčenjem primili smo vijesti o ponudi podrške vladi koju su uputile TV postaje u zamjenu za sredstva i rješavanje problema povezanih s komunikacijama. Katolička Crkva ne trguje. Ona uspostavlja institucionalne odnose s donositeljima odluka i državnim vlastima, vođena evanđeoskim vrijednostima i demokratskim, republikanskim, etičkim i moralnim vrijednostima“, stoji u priopćenju.

Istaknuto je i kako ne „odobravaju ovakve inicijative koje otežavaju potrebno jedinstvo Crkve“ posebice u „teškim vremenima, ozbiljno pogoršanim novom pandemijom koronavirusa“.

Još od predsjedničke kampanje 2018. godine, Brazilska biskupska konferencija i Bolsonaro imali su nekoliko razilaženja u stavovima, uključujući pitanja kontrole oružja, zaštite okoliša, te zaštite urođeničkih prava. Od izbijanja pandemije koronavirusa u Brazilu, biskupi su zagovarali socijalno distanciranje te predložili suspenziju svih misa s narodom. Bolsonarova je vlada, s druge strane, uvela blaže mjere od većine zemalja.