U povodu treće obljetnice vojnog udara u Mjanmaru, zaklada papinskog prava “Crkva u nevolji” pozvala je međunarodnu zajednicu da ne zaboravi tu zemlju koja se nalazi u građanskom ratu, objavio je u srijedu 31. siječnja Kathpress

Usljed zaoštravanja građanskog rata, treba podržati opetovane pozive mjesne Katoličke Crkve na mir i pravičnost, ne samo za kršćane, nego za sve građane te zemlje”, priopćila je Crkva u nevolji.

Zbog mnogih sukoba u današnjem svijetu koji dominiraju u javnosti, “lako se može dogoditi da Mjanmar postane još jedan zaboravljeni sukob”, izjavila je Regina Lynch, direktorica svjetske organizacije “Church in Need International”.

Lynch je pozvala međunarodnu zajednicu i sve sudionike u sukobu da pojačaju napore u cilju mira i pravičnosti u toj zemlji. U to spada i “davanje prednosti ljubavi prema miru i prema bližnjemu naspram osobnim ambicijama i dobiti”.

U Mjanmaru, državi u jugoistočnoj Aziji, tijekom godina nastale su naoružane skupine otpora i etničke milicije. Borbe s vladinim snagama proširile su se gotovo po svoj zemlji, a posebno su pogibeljne za manjine poput kršćana, podsjećaju iz zaklade “Crkva u nevolji”.

Lynch smatra da ohrabrenje dolazi od svećenika, redovnika i kateheta, koji su i dalje uz svoj narod. U međuvremenu, međutim, Mjanmar se pretvorio u “propalu državu”. Građanski rat ugrožava cijelo društvo, “ostavljajući za sobom razaranje, smrt i veliki broj prognanih, od kojih su mnogi stari, invalidi ili majke s djecom”.

Naočigled te strašne stvarnosti, Crkva u nevolji i nadalje poziva na mir i poštivanje života, neovisno o vjeroispovijesti.

Zaklada u priopćenju podsjeća na posjet pape Franje Mjanmaru 2017., kad je istaknuo “veliku prirodnu ljepotu” i brojne resurse, nazvavši ljude “najvećim blagom” zemlje. Papa je već tada upozorio da su Burmanci “jako patili od građanskog rata i neprijateljstava” koji “traju predugo prouzročivši duboke podjele” i da i nadalje pate.

Prije tri godine, 1. veljače 2021. vojnim je udarom zbačena vlada u Mjanmaru. Prema medijskim izviješćima, vojna je hunta nepune tri godine nakon proglašenja izvanrednog stanja najavila ublažavanje propisa o sudjelovanju političkih stranaka na izborima. Izvanredno stanje, najprije proglašeno za šest mjeseci a kasnije više puta produljivano, trebalo je isteći u srijedu.