“Kritičari EWTN-a dovode u pitanje motiv našeg objavljivanja svjedočanstva nadbiskupa Vigana govoreći o nekakvom ideološkom neslaganju s papom Franjom, odnosno čak nekakvoj dogovorenoj zavjeri protiv njega. Takvo što ne može biti istina. Stvari su vrlo jasne. Od prvih trenutaka njegova pontifikata EWTN je uživo pratio i u domove ljudi donosio više obraćanja pape Franje nego ijedan drugi medij koji postoji u svijetu.

Na stranicama portala National Catholic Register, kao i na ostalim platformama obuhvaćenim EWTN mrežom, prate se sva događanja vezana za pontifikat pape Franje, od onih najuzvišenijih do onih najtežih trenutaka. Naš je motiv pri objavljivanju svjedočanstva nadbiskupa Vigana bio isključivo pridonijeti osvjetljavanju istine na dobro Crkve i žrtava ovog skandala. Nažalost, mnogi nas u pronalaženju korijena ovog skandala žele omesti i obeshrabriti. U svemu tome ponovno mogu najviše nastradati same žrtve. Svakodnevno primamo elektroničku poštu i telefonske pozive žrtava i onih koji su duboko pogođeni ovom krizom, a među njima su:

• katolički roditelji čiju su djecu zlostavljali pripadnici klera, čak i nakon Povelje iz Dallasa (povelja Američke biskupske konferencije o zaštiti djece i mladih iz 2002., op. prev.), kojima mjesni biskupi nisu pomogli, nego su nastavili zanemarivati njihove molbe za zadovoljenjem pravde;

• sjemeništarci i bogoslovi koji su osjetili poziv za svećenstvo, ali su iscrpili svoje snage boreći se s nasrtajima napasnika u sjemeništima i ostalim ustanovama za formaciju svećeničkih kandidata;

• vjerni svećenici čija se zvanja potkopavaju mrežom svećenika koji žive dvostrukim životom, poput nadbiskupa McCarricka;

• bogoslovi i svećenici koji se trude živjeti celibat, ali ih se ucjenjuje zbog jednog ili dva propusta koje su priznali i ispovjedili.

Ostaju pitanja: Kako to da su ‘svi’ znali za smrtne grijehe Theodora McCarricka, a nisu ništa poduzeli? Kako je dopušteno da otac McCarrick postane biskup, nadbiskup i kardinal s istaknutom ulogom? Tko je dopustio da se to dogodi? I veliko pitanje: Zašto nisu poslušali one koji su željeli ukazati na probleme?

Ova sablazan vapi u nebo za pravdom koja treba biti nadoknađena žrtvama, a koje su uglavnom svoju bol proživljavale u samoći i tajnosti. Crkva, od samog vrha svoje hijerarhije do laika, svakog muškarca i svake žene koji sjede u crkvenim klupama, mora na ovu krizu odgovoriti sa suosjećanjem i odlučnošću za njenim rješavanjem. Pred nama je dug put, ali kako bi se Crkva obnovila, istina mora biti otkrivena.

Ovo je bolan trenutak, ali možemo se pouzdati u Božju providnost. Ne nalazimo se slučajno u ovom trenutku povijesti Crkve. Imamo odgovornost pobrinuti se za ovo vrijeme. Iz EWTN-a tvrde da će dati sve od sebe kako bi pomogli Crkvi da se dođe do istine i da zacijeli od posljedica ove krize.

Neka mir Božji bude s vama usred ove velike oluje.”

Laudato.hr | Bitno.net