Vođe Katoličke Crkve u Indiji izjavile su kako ne mogu podržati odluku indijskih vlasti da se u Zakon o zaštiti djece uvede smrtna kazna.

Savezni kabinet koji vodi predsjednik vlade Narendra Mondi prošlog je tjedna odobrio amandmane na Zakon o zaštiti djece od seksualnih napada kojima će biti omogućene strože kazne za prijestupnike, uključujući i smrtnu kaznu.

Kabinet je amandmane opisao kao „povijesnu odluku“ te naglasio kako je njihov cilj zaustaviti „trend seksualnog zlostavljanja djece“, te im osigurati „sigurnost i dostojanstvo“.

Međutim, Katolička Crkva u Indiji protiv je smrtne kazne bez obzira na zločin, rekao je biskup Rajkota Jose Chittooparampil.

“Smrtnu se kaznu ne može smatrati učinkovitim načinom za sprječavanje bilo kojeg zločina, koliko god on užasan bio”, rekao je te primijetio da kada bi smrtna kazna bila učinkovito sredstvo sprječavanja zločina, da se zločini koji su kažnjivi smrću ne bi se događali nigdje u svijetu.

“Službeni stav Katoličke Crkve je za život, uzevši u obzir da je život Božji dar”, rekao je Chittooparampil. Crkva “ne može poduprijeti pogubljenja zato što je Bog gospodar života. Crkva vjeruje da se čak i najtvrdokorniji kriminalci mogu promijeniti.“

To se ne bi trebalo tumačiti tako da Crkva u bilo kojem smislu podupire ili odobrava gnjusne zločine poput silovanja malodobnih djevojaka, ili bilo koji drugi oblik nasilja, izjavio je indijski biskup, dodavši kako se slaže s time kako “trebaju postojati stroge kazne za one koji se igraju životima nevine djece koristeći bilo koji oblik seksualnog prijestupa, kako bi se stvorio strah među onima koji čine takve prijestupe”.

Vlč. Maria Stephan iz Ureda za odnose s javnošću Katoličke Crkve u saveznoj državi Madhya Pradesh izjavio je kako dužnost države “nije oduzeti život, nego ga štititi”.

Čak se i serijski počinitelji mogu promijeniti uz pomoć psihološkog savjetovanja i drugih korektivnih metoda, smatra Stephan.

“Uzeti život je lagano, ali vratiti počinitelje u normalan život trebala bi biti naša glavna briga”, ustvrdio je.

Seksualni prijestup može biti počinjen iz naglog impulsa i mnogo je primjera u kojima su mladi zažalili takvo ponašanje, dodao je indijski svećenik, te zapitao: “Ne bismo li im trebali dati šansu za život?”

Prema službenim podacima, u Indiji se svaki dan siluje više od 50 djece. Broj silovane djece mlađe od 16 godina porastao je s 8541 u 2012. godini na 19 765 u 2016. godini.

Podaci iz 2016. pokazuju kako je 40 posto žrtava mlađe od 12 godina dok je oko 10 posto žrtava mlađe od 6 godina.

Ivo Džeba | Bitno.net