Klauzurne karmelićanke iz samostana u Baskiji pružile su javnu podršku 20-godišnjakinji koja je prije dvije godine, prema sudskoj presudi, bila žrtva seksualnog zlostavljanja petorice muškaraca, nakon što je sud odbio okarakterizirati njihov čin kao silovanje.

Naime, prema španjolskom zakonu, optužba za seksualno zlostavljanje razlikuje se od silovanja utoliko što ne uključuje nasilje ili zastrašivanje, te povlači kraću zatvorsku kaznu.

“Mi živimo u samostanu, nosimo odjeću skoro do gležnjeva, ne izlazimo vani noću (osim u hitnim slučajevima), ne idemo na zabave, ne pijemo alkohol i položile smo zavjet čistoće. To je naš izbor koji nas ne čini ni boljim ni gorim od drugih, iako smo, paradoksalno, zbog toga slobodnije i sretnije od mnogih.

I budući da je to naš SLOBODAN izbor, branit ćemo svim raspoloživim sredstvima (ovo je jedno od njih) pravo svih žena da SLOBODNO odaberu drugačije a da ih se ne osuđuje, siluje, plaši, ubija ili ponižava zbog toga. SESTRO, VJERUJEM TI”, napisala je na svome Facebook profilu sestra Patricia Noya koja je govorila u ime bosonogih karmelićanki iz Hondarribie.

Neimenovana djevojka, koja je tada imala 18 godina, pronađena je gola u slijepoj uličici kako zaziva pomoć u fetalnom položaju. Nasilnici su joj prethodno oduzeli mobitel, ostavivši ju samu i bez mogućnosti da kontaktira s bilo kime.

Iako su policajci koji su radili na slučaju istaknuli kako su prizori bili zastrašujući, te kako žrtva nije svojevoljno sudjelovala u odnosu s muškarcima, suci su u presudi izjavili da budući da je tijekom odnosa “držala oči zatvorenima” i imala “pasivno držanje”, nad njom nije počinjeno nasilje. Štoviše, jedan od trojice sudaca je glasovao da se mladiće oslobodi optužbi.

To je dovelo do presude od devet godina zatvora za peteročlanu skupinu iz Seville koja je prozvana “Čopor”, prema nazivu WhatsApp grupe u kojoj su dijelili video uratke svoga gnjusnog čina, umjesto dvadeset i dvije godine koliko je tražilo tužiteljstvo.

Revoltirani čitavim slučajem, građani diljem Španjolske organizirali su masovne prosvjede na kojima su se okupile tisuće prosvjednika tražeći strožu kaznu za počinitelje i smjenu sudaca uz povike “Sramota! Sramota!” i “Ne znači ne!”

Sestra Noya koja je svojom objavom sudjelovala u podršci prosvjedima protiv presude, izjavila je kako ovdje nije riječ “o ratu između muškaraca i žena” nego o nepravdi na koju su i one kao časne sestre bile dužne reagirati.

“To što imamo različite navike ne znači da živimo izvan svijeta. Ovakve teme pripadaju i nama”, izjavila je.

Ivo Džeba | Bitno.net