Papin djelitelj milostinje, kardinal Konrad Krajewski, slavio je misu zadušnicu za 64-godišnjeg beskućnika Roberta Mantovanija koji je preminuo u Rimu, prenosi Vatican News.

Na misi koja se u ponedjeljak održala u župnoj crkvi Pija X. koncelebrirali su kardinal George Pell, tajnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, nadbiskup Arthur Roche, te još desetak drugih svećenika.

Mantovani je preminuo od upale pluća u skloništu za beskućnike pokraj glavnog rimskog željezničkog kolodvora.

Kardinal Krajewski osobno je poznavao pokojnika, a za misno čitanje odabrao je ulomak iz Evanđelja po Luki u kojem Krist govori prispodobu o siromašnom Lazaru i bogatašu. To je čitanje odabrao jer je, kako kaže, „Robert uvijek spavao ispred zatvorenih vrata.“

„Uvijek je bio vesela, dobro raspoložena osoba. Na zajedničkim ručkovima koje samo imali uvijek je sve nasmijavao“, prisjetio se Krajewski.

Mantovani će biti pokopan kraj svojih roditelja u rodnom mjestu Oppeanu na sjeveru Italije. Inače, riječ je o bivšem profesionalnom nogometašu koje je igrao za klub Hellas Verona, no ozljeda mu je okončala karijeru.

Prema riječima kardinala Krajewskog Mantovani je za života čak i donirao dresove pojedinih nogometnih klubova Zajednici svetog Egidija, katoličkoj laičkoj udruzi koja brine za siromašne.

„Danas bi bio sretan kad bi znao koliko se ljudi došlo oprostiti od njega, usprkos restrikcijama protiv širenja koronavirusa. Usrećila bi ga činjenica da nije bio smatran ‘otpadom’, nego osobom sa svojim dostojanstvom, svojom ljepotom i ljubavlju koje čak i srce ranjeno životom može stvarati“, rekao je Krajewski.

Mantovanijev se pogreb održao samo dan nakon što je papa Franjo pozvao na molitvu za još jednog preminulog beskućnika. Riječ je o 46 godišnjem Nigerijcu Edwinu koji se smrznuo nedaleko od Trga svetog Petra.

„Njegova se priča pridružuje mnogim drugim pričama beskućnika koji su nedavno umrli u Rimu u istim dramatičnim okolnostima“, rekao je Franjo te dodao:

„Sjetimo se Edwina. Razmišljajmo o tome što je taj čovjek, star 46 godina, osjećao na hladnoći, ignoriran od sviju, napušten, pa i od nas. Molimo za njega.“