Nakon nedavnih izbora u Italiji, na kojima je pobijedila desna stranka Braća Italije, koju predvodi Giorgia Meloni, nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Zuppi uputio je izjavu putem portala Svete Stolice Vatican News koju prenosimo u cijelosti:

„Italija treba predanost, odgovornost i sudjelovanje sviju“. U apelu Stalnog biskupskog vijeća, objavljenom uoči izbora, istaknuli smo koliko je važno biti uključen u budućnost zemlje. Nažalost, sa zabrinutošću moramo primijetiti rastuću apstinenciju, koja karakterizira ovaj izborni krug, dosežući u prošlosti nikad viđene razine. To je simptom nelagode koji se ne može površno arhivirati i koji se umjesto toga mora slušati. Zbog toga s još većim uvjerenjem ponavljamo poziv da „budemo protagonisti budućnosti“, u svijesti da je potrebno obnoviti tkivo međuljudskih odnosa bez kojih ne može ni politika.

Od izabranih dužnosnika tražimo da svoj mandat obnašaju kao „visoku odgovornost“, u službi svih, počevši od najslabijih i najmanje zajamčenih. Kako smo podsjetili u apelu, „agenda problema naše zemlje je gusta: siromaštvo u stalnom i zabrinjavajućem porastu, demografska zima, zaštita starijih osoba, jaz između teritorija, ekološka tranzicija i energetska kriza, očuvanje radnih mjesta, posebno za mlade, prihvat, zaštita, promicanje i integracija migranata, prevladavanje birokracije, reforme demokratskog izražavanja države i izbornog zakona“. Ovo su neki od izazova s ​​kojima se zemlja mora odmah suočiti. Ne zaboravljajući da rat koji je u tijeku i njegove teške posljedice zahtijevaju predanost svih i u punom skladu s Europom.

Crkva će, kako je već ponovljeno, „nastaviti, po potrebi oštrinom – na opće dobro, a ne na osobni interes – u obranu nepovredivih prava osobe i zajednice“. Sa svoje strane, u poštivanju demokratske dinamike i razlikovanja uloga, neće propustiti dati svoj doprinos promicanju pravednijeg i uključivijeg društva.