Kardinal Rainer Maria Woelki podnio je papi Franji ostavku na mjesto nadbiskupa Kölna, prenosi CNA.

Nadbiskupija je kardinalovu odluku objavila danas na Pepelnicu kada se Woelki vratio svojoj službi nakon razdoblja od nekoliko mjeseci “molitve i razmatranja”.

Prema priopćenju iz nadbiskupije Köln, koja je najveća i najbogatija njemačka nadbiskupija, Papa je naredio Woelkiju da  nastavi sa svojom službom do konačne odluke iz Vatikana.

Podsjetimo, Woelki je u rujnu na vlastitu zamolbu dobio dopuštenje od Svete Stolice da provede nekoliko mjeseci u molitvi i razmatranju nakon rezultata vatikanske istrage o vođenju slučaja zlostavljanja u nadbiskupiji Köln.

U izjavi koju je u rujnu 2021. objavila Sveta Stolica istaknuto je kako je istraga pokazala da Woelki nije djelovao protuzakonito što se tiče slučajeva zlostavljanja, ali i kako je “napravio velike pogreške u svojem pristupu temi” posebice “na razini komunikacije”.

“Sveti Otac računa na kardinala Woelkija, uzimajući u obzir njegovu vjernost Svetoj Stolici i brigu za jedinstvo Crkve. Istovremeno, očito je da nadbiskup i nadbiskupija trebaju vrijeme predaha, obnove i pomirenja. To je navelo papu Franju da, na njegov vlastiti zahtjev, dozvoli kardinalu Reineru Mariji Woelkiju razdoblje duhovnog dopusta, počevši od sredine listopada sve do početka korizme iduće godine”, objavila je Sveta Stolica u rujnu 2021.

U korizmenom pastoralnom pismu upućenom vjernicima objavljenom danas Woelki je napisao da njegovo vrijeme provedeno izvan službe nije riješilo probleme.

“Zasigurno, shvaćam da situacija nije ništa jednostavnija nego što je bila u listopadu prošle godine. Pauza sama po sebi ne rješava nijedan problem”, napisao je nadbiskup Kölna.

Pomirba može biti “razmotrena, pokušana i ispravno poduzeta samo uz suradnju”, a ne uzimanjem pauze jednih od drugih, napisao je Woelki.

Kardinal je ujedno zahvalio svima “za molitve podrške, ohrabrenja i mnoga pisma, emailove i razglednice podrške” koje su stizale iz nadbiskupije i izvan nje kao i onima koji su “preuzeli odgovornost za nadbiskupiju proteklih tjedana i mjeseci”