Beatifikacija sluge Božjega kardinala Wyszyńskog upriličit će se točno 120 godina nakon njegova rođenja (rodio se u Zuzelu 3. kolovoza 1901. godine), odnosno 40 godina nakon njegove smrti (umro je u Varšavi 28. svibnja 1981. godine).

Na ceremoniji proglašenja blaženim papu Franju predstavljat će kardinal Marcello Semeraro

Kardinal Wyszyński poznat je široj kršćanskoj javnosti jer se, kao i njegov sunarodnjak i kolega Karol Wojtyła koji je kasnije postao papa sv. Ivan Pavao II., herojski odupirao ateističkom komunističkom režimu koji je vladao istočnom Europom nakon Drugog svjetskog rata.

Nadbiskup Varšave Kazimierz Nycz također je potvrdio da će istoga dana i na istom mjestu, uz slugu Božjeg kardinala Wyszyńskog koji je proglašen “primasom tisućljeća”, blaženom biti proglašena i s. Róża Maria Czacka (rođena 1876. u Kijevu, Ukrajina, a umrla 15. svibnja 1961. u Varšavi, Poljska), službenica Božja koja je tijekom cijele svoje redovničke službe skrbila za slijepe osobe.

“U rujanskoj ceremoniji proglašenja blaženih ovo dvoje poljskih zaslužnika papu Franju predstavljat će kardinal Marcello Semeraro, pročelnik Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih, koji će i objaviti dekret o proglašenju blaženim”, izjavio je kardinal Nycz, potvrdivši da će proglašenje blaženima biti točno u podne 12. rujna 2021. godine.

Podsjetimo, proglašenje blaženim kardinala Wyszyńskog i sestre Róże Marije Czacke bilo zakazano za 7. lipnja 2020. godine na varšavskom trgu Piłsudski, ali je odgođeno na neodređeno vrijeme zbog pandemije koronavirusa.

Nadbiskupom Gniezna i Varšave Stefan Wyszyński imenovan je 1948. godine, te ima velike zasluge za očuvanje i jačanje kršćanstva (katoličanstva) u Poljskoj, unatoč progonima komunističkog režima nakon 1945. godine. Titulu “primasa tisućljeća” zaslužio je jer je kao primas Poljske predvodio devetogodišnje pripreme za proslavu obilježavanje tisuću godina od pokrštavanja Poljaka (odnosno prvog poljskog vladara Mješka I.), koja se održala 1966. godine. Zanimljivo je da su komunističke vlasti spriječile planirani dolazak pape Pavla VI. na tu proslavu.

Znakovito je da je nadbiskup Wyszyński 1953. godine (dakle, iste godine kad ga je papa Pio XII. imenovao kardinalom), završio u trogodišnjem kućnom pritvoru gdje su ga, uz brutalna zlostavljanja, stavile ondašnje komunističke vlasti zbog odbijanja kažnjavanja svećenika koji su bili aktivni u poljskom otporu komunističkom režimu.

Također, poznat je kao svojevrsni duhovni otac Karola Wojtyłe, kasnijeg pape Ivana Pavla II., budući da je upravo uz njegovom odobrenje i pomoć Karol Wojtyła imenovan biskupom Krakova 1958. godine. Papa Pavao VII. imenovao ga je 1963. godine nadbiskupom, a potom 1967. godine i (u to vrijeme najmlađim) kardinalom.

Posebno svečano je dočekao papu Ivana Pavla II. kad je posjetio Poljsku 1978. godine, ubrzo nakon što je izabran za papu. Znakovito je da je kardinal Wyszyński umro 28. svibnja 1981. godine, 15 dana nakon atentata (13. svibnja 1981.) na papu Ivana Pavla II., koji zbog posljedica ranjavanja u atentatu nije mogao nazočiti pokopu kolege i prijatelja Wyszyńskog.
U toj prilici papa Ivan Pavao II. napisao je svojim Poljacima sljedeće: “Posebno molite za našeg nezaboravnog primata, kardinala Stefana Wyszyńskog, iz poštovanja i sjećanja na njegovu veličinu kao čovjeka, njegovo učenje i njegovu ulogui u teškom razdoblju naše povijesti”.

Kardinal Wyszyński umro je od raka trbuha, a čudo koje mu je Vatikan priznao odnosi se na izliječenje 19-godišnje žene od raka štitnjače 1989. godine. Naime, nakon što je dobila dijagnozu da ima neizlječivu bolest, skupina poljskih redovnica počela se moliti za njezino ozdravljenje po zagovoru kardinala Wyszyńskog.
Inače, Donji dom poljskog parlamenta 2021. godinu proglasio je Godinom Stefana Wyszyńskog.

“Zahvaljujem se Svetom Ocu Franji što je odredio datum proglašenje blaženih kardinala Wyszyńskog i sestre Róże Marije Czacke. Molim sve vjernike da se mole za buduće nove blaženike”, zaključio je nadbiskup Varšave Kazimierz Nycz svoju izjavu za medije, a koju u petak 23. travnja prenijela Catholic News Agency (CNA).