Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn, razgovarao je s ravnateljem Tiskovnog ureda Svete Stolice, Andreom Torniellijem, o Sinodi o sinodalnosti koja započinje idući mjesec u Vatikanu.

“Mnoge se stvari mogu dogoditi”, kazao je Schönborn što se tiče njegovih očekivanja o Sinodi.

“Papa Franjo uputio nas je na prilično jedinstven put, put slušanja i razlučivanja. To su stvari koje uvijek treba činiti, to su elementarne stvari za život Crkve, ali Papa je puno izričitiji naglasak stavio na pitanje razlučivanja: što nam Gospodin pokazuje? Što On želi za nas, za Crkvu danas?”, kazao je bečki prelat.

Govoreći o temeljnoj razlici između sinode i parlamenta Schönborn je kazao kako je ključna razlika što se u životu Crkve uvijek traži “jedinstvo”, ali “ne u parlamentarnom smislu da svi moraju glasovati na isti način – kao što se događa u diktaturama ili komunizmu – već kao napetost prema jedinstvu. To je osluškivanje glasa Duha Svetoga koji ide naprijed u potrazi za istinom, u potrazi za dobrim sve do postizanja gotovo jednoglasja”.

“Harmonija je znak Duha Svetoga”, kazao je kardinal podsjetivši kako Djela apostolska navode da su prvi kršćani bili “jednog srca i jedne duše”.

Upitan o značenju pojma “slušanje Božjeg naroda” na koji Franjo stavlja naglasak, Schönborn je kazao kako se taj glas “ne očituje u statistikama”, nego u osjećaju vjere (sensus fidei) navevši primjer iz osobnog životnog iskustva:

“Kad sam bio mladi student teologije svi smo bili podučavani o Bultmannovim idejama i demitologizaciji. Bilo je to radikalno dovođenje u pitanje kršćanske vjere. Kad sam došao kući, pričao sam o tome svojoj majci koja me saslušala i nakon nekog vremena malo iznenađeno pogledala i jednostavno mi rekla ovo: ‘Ali ako Isus nije sin Boga živoga, onda je naša vjera prazna.’ Uvijek sam govorio da me je moja majka naučila slušati Božji narod, vjeru jednostavnih, vjeru Božjeg naroda.”

U istom se duhu bečki kardinal prisjetio riječi kardinala Ratzingera da je teologija koja ne sluša vjeru Božjeg naroda beskorisna.

“Stoga smatram da je za razlučivanje važno uključivanje velikog broja vjernika, ali i onih koji su se udaljili od Crkve”, kazao je Schönborn.

Što se tiče pojedinih kontroverznih tema koje su se spominjale vezano za sinodu, kardinal je izrazio skepsu da bi “popis tema o kojima se žestoko raspravlja u sekulariziranom zapadnom svijetu bio toliko središnji za cijelu Crkvu”, prisjetivši se sličnih pritisaka da se Sinodi o Amazoniji omogući zaređivanje oženjenih muškaraca.

“Mislim da nam je ponekad potrebno malo više razbora, a i poštenja u sagledavanju složenosti tih pitanja”, kazao je kardinal.