U četvrtak, 14. listopada 2021. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić svečano je blagoslovio kapelicu u rodnoj kući časnog sluge Božjeg Petra Barbarića u Šiljevištu u Klobuku pokraj Ljubuškog.

Misno slavlje predvodio je kardinal Puljić uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, generalnih vikara iz Sarajeva i Mostara mons. Nikole Menala i mons. Slađana Ćosića te klobučkog župnika fra Roberta Jolića, rektora Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku preč. Željka Marića – organizatora te brojnih drugih svećenika.

Kardinal Puljić se na početku zahvalio pokojnom Stanku Barbariću koji je pomagao razne crkvene projekte, te koji je u rodnom Šiljevištu uredio mjesto molitve u čast svoga prastrica časnog sluge Božjeg Petra Barbarića i potom ga s okolnim imanjem darovao Crkvi.

Klobučki župnik fra Robert Jolić istaknuo je kako se na ovom mjestu često slave mise. „Raduje me i najava da će i uzoriti kardinal Puljić dio svojih umirovljeničkih dana provoditi ovdje u Šiljevištima“, istaknuo je Jolić.

Kardinal Puljić se u prigodnoj propovijedi posebno osvrnuo na vrijednosti pravilnog obiteljskog odgoja. „Svi mi smo odnjihani u kolijevci obiteljskog ozračja i tu smo zapravo naišli na prvu školu vjere, ovdje u ovoj kući naš časni sluga Petar je prvu školu završio, školu vjere. Učio je upravo da je Bog svet, da su Božje zapovijedi svete i to je ponio u život. U svakoj obitelji gdje se istinski odgaja da Božja bude na prvom mjestu, da su Božje zapovijedi važnije od svih svjetskih sila, to je sigurna škola za rast u svetosti. Da on to ovdje nije primio, ne bi u Travniku umro na glasu svetosti. Da nije ovdje bila kuća molitve, ne bi on postao ovo što je postao. U svakoj kući gdje se istinski moli, gdje se istinski vjeruje, gdje se Božja drži, lako Bog pozove…“, rekao je, među ostalim, u propovijedi kardinal Puljić.

Na  svetoj misi su koncelebrirali brojni svećenici uz sudjelovanje brojnih mještana i hodočasnika iz drugih župa te predstavnika društveno-političkog života.

Nakon mise uslijedio je domjenak, prenosi mrežna stranica, ljportal.com.