Kardinal Pietro Parolin u nedjelju je rekao kako Europa treba vjeru u Boga dok se bori s “demografskom zimom”, piše CNA.

Propovijedajući u strasburškoj katedrali u Francuskoj 4. srpnja, vatikanski državni tajnik potaknuo je Stari kontinent na novo otkrivanje vlastitih kršćanskih korijena:

“Europa treba nadu ako želi okončati demografsku zimu, koja nije primarno ishod ekonomske ili društvene krize, nego slabljenja nade i autentičnog smisla života i postojanja”, rekao je.

“Europa treba vjeru u Boga, koji je Otac; ona treba povjerenje u vlastiti potencijal, posebice onaj duhovni”, dodao je.

Parolinova propovijed poslužila je kao komentar na propovijed pape Franje u svibnju o problemu niskog demografskog rasta u mnogim europskim zemljama.

U svojoj propovijedi, Parolin je naglasio važnost milosrđa u obnovi Europe.

“Europa treba milosrđe koje će postaviti u središte svoje zaokupljenosti onima koji preživljavaju na rubovima, u siromaštvu ili isključenosti, kako bi upravljala migracijskim fenomenom s mudrošću i uvidom, kako bi stvarnu integraciju učinila izvedivom, a sama postala izvorom prilika i bratstva, uklanjajući rizik odvajanja i bolnih nesporazuma, sablasti kulture koja niječe da su sva ljudska bića braća i sestre, fratelli tutti”, rekao je, citirajući naslov Papine enciklike iz 2020. godine.

66-godišnji kardinal prvotno je planirao posjetiti Strasbourg prošle godine, ali zbog pandemije koronavirusa bio je primoran otkazati putovanja predviđena za lipanj i studeni.

Parolinov posjet bio je vezan uz 50. obljetnicu prisutnosti Svete Stolice kao trajnog promatrača u Vijeću Europe, organizacije za ljudska prava stacionirane u Strasbourgu.

Svoj dvodnevni posjet započeo je sastankom o temi Europe. U obraćanju je istaknuo kako je Sveta Stolica pokazala “snažan i živ interes za rad europskih institucija” od njihova začetka.

Parolin se prisjetio Papina posjeta Strasbourgu 2014. godine, kada se Sveti Otac obratio Vijeću Europe i Europskom parlamentu, koji je također smješten u Strasbourgu.

“Europa je posebno draga papi Franji, ne samo zbog obiteljskih korijena, nego i zbog njezine središnje uloge u povijesti čovječanstva”, rekao je Parolin, referirajući se na Papino talijansko podrijetlo.

“Nadao se da će Europa ponovno pronaći svoje kršćanske korijene, s početkom u stazi bratstva, koja je nedvojbeno nadahnula i animirala očeve utemeljitelje moderne Europe, počevši od Roberta Schumana”, dodao je vatikanski državni tajnik.

Parolin je naglasio da je u pluralnoj Europi zadaća Crkve “uzdići čovjeka” ne samo u tijelu, “nego i u duši i u duhu”.

“Bez poštovanja za čovjeka u njegovu naravnom i nadnaravnom dostojanstvu bivanja slikom i prilikom Božjom, njegova Gospodina i Stvoritelja, društvo se nikada neće zaliječiti”, rekao je.

U svojemu zaključku, Parlin je rekao da “tkogod želi stvoriti pravedno društvo jednakosti, ispunjeno podrškom i bratskom humanošću mora u središte postaviti čovjeka i njegovo dostojanstvo”.

“Čovjek, međutim, nije onaj kojega je začeo čovjek, nego onaj kojeg je Gospodin stvorio na vlastitu sliku. Kršćanin je taj koji živi u Kristu i koji stvara, iznova, povijest Crkve i povijest Europe i ljudskog roda”.

“Velika je odgovornost kršćanina, velika je tvoja misija u ovome gradu, prijestolnici Europe”, zaključio je Parolin.