Donji dom Kanadskog parlamenta velikom je većinom podržao zahtjev za isprikom pape Franje zbog zlostavljanja djece u katoličkim internatima u Kanadi.

Zahtjev, koji je izglasan s 269 glasova “za” i 10 “protiv”, podržale su sve političke opcije, a od Svetog Oca traži da ispriku pruži na kanadskom tlu, javlja Catholic Herald.

Sličan poziv Papi je već uputio kanadski premijer iz redova Liberalne stranke, Justin Trudeau, pozvavši se na rezultate istrage Komisije za istinu i pomirenje koja je ispriku Svetog Oca navela kao jedan od 94 prijedloga poboljšanja odnosa između domicilnog stanovništva i europskih doseljenika.

Komisija je uspostavljena kako bi se ispitalo djelovanje internata koje su pod patronatom države vodile vjerske zajednice. Internati su bili namijenjeni domorodačkom stanovništvu i služili su za preodgoj djece kako bi se uklopila u kanadsko društvo.

Procijenjeno je kako je u razdoblju od 1880-ih do 1996., kada je zadnja takva škola zatvorena, od roditelja oduzeto 150 tisuća djece koji su živjeli u internatima gdje im je bilo zabranjeno govoriti vlastitim jezikom i prakticirati svoju kulturu i običaje.

Oko šest tisuća djece umrlo je u školama, a među 70 tisuća živućih bivših polaznika internata zabilježeno je 31 970 slučajeva seksualnog zlostavljanja za koje je isplaćena ukupna odšteta od 2,8 milijardi kanadskih dolara.

Članovi Komisije cijeli slučaj nazvali su “kulturni genocidom”.

Procjenjuje se da je Katolička Crkva upravljala s najviše 60% internata.

BBC piše kako su Anglikanska, Prezbiterijanska i Ujedinjena Crkva, koje su također upravljale dijelom internata već izdale službene isprike.

Krajem ožujka ove godine u medije je izašla informacija kako je papa Franjo negativno reagirao na prijedlog premijera Trudeaua.

Biskup Lionel Gendron, predsjednik Kanadske konferencije katoličkih biskupa, poručio je da Sveti Otac prihvaća kako su protiv domorodačkog stanovništva diljem svijeta učinjene nepravde, ali da se osobno ne može ispričati za slučaj internata u Kanadi.

“Katolički biskupi Kanade razgovarali su s Papom i Svetom Stolicom o patnji koju ste iskusili”, napisao je biskup Gendron u pismu članovima organizacije Urođenički narodi Kanade.

“Nakon što je pažljivo promotrio zahtjev i u širokom dijalogu s kanadskim biskupima, (Papa) smatra da ne može osobno odgovoriti (na zahtjev).”

Odgovor Svetog Oca izazvao je mnoge negativne reakcije, osobito među domorodačkim stanovništvom u Kanadi, što je i potaknulo reakciju Kanadskog parlamenta.

Premda je papa Benedikt 2009. izrazio “duboko žaljenje” zbog zločina od strane dijela katoličkih službenika, kanadske žrtve istaknule su kako “žaljenje nije dovoljno”, zahtijevajući službenu ispriku.

Tino Krvavica | Bitno.net