Kanadski biskupi oštro su napali odluku Vrhovnog suda Kanade kojom je praktično zabranjen rad prvome kršćanskom pravnom fakultetu u toj državi i nazvali je otvaranjem vrata vjerskoj diskriminaciji, kao i diskriminaciji protiv moralnih uvjerenja.

Kanadska biskupska konferencija objavila je priopćenje povodom odluke Vrhovnog suda objavljene prošli mjesec kojom je pravnim društvima pokrajina Ontario i British Columbia pridržano pravo da odbiju dati licencu pravnicima koji su trebali biti školovani na kršćanskom Trinity Western University.

TWU, inače privatno sveučilište iza kojega stoje evangeličke zajednice, planiralo je otvoriti katedru prava humanitarnih organizacija, prvu kršćansku pravnu školu i treću specijaliziranu za tu granu prava u Kanadi. Kako bi započela s radom, ta je škola, prema kanadskom zakonu, trebala dobiti dopuštenje pokrajinskih pravnih društava. Društva u Ontariju i Columbiji odbili su dati ta dopuštenja, a razlog je taj što sveučilište traži od svojih studenata i profesora da slijede kršćanski nauk o spolnome moralu i definiciji braka kao zajednice muškarca i žene.

Pravna društva su tvrdila kako taj kodeks sveučilišta krše prava i identitet homoseksualnih studenata, a Vrhovni sud im je svojom odlukom dao za pravo i tako spriječio pokretanje pravne škole na TWU-u.

“Odluka suda u stvarnosti znači da pravna društva mogu diskriminirati pravnike zbog njihove vjere i moralnih uvjerenja. Dapače, svaka organizacija sada može biti na udaru zbog svojih stajališta o jednakosti i uključivosti kada njezin status ovisi o odlukama tijela koje je ovlašteno djelovati u ‘javnom interesu’“, naveli su biskupi u svojem priopćenju koje je objavljeno 20. lipnja, a sada o njemu piše The Catholic Herald.

Biskupi su upozorili i kako interpretacija Vrhovnog suda ovlasti pravnih društava u ovome slučaju može imati „ozbiljne implikacije na sve vjerske obrazovne ustanove kao i na karitativne organizacije“.

Inače, Kanadska biskupska konferencija bila je involvirana u slučaj kao intervenijent, dakle zainteresirana strana u parnici koja je podržala TWU. Učinili su to upravo zbog toga što bi ova odluka mogla imati pravne posljedice na katoličke organizacije koje imaju isti kodeks kao i onaj protestantskog sveučilišta.

Konferencija je pred Sudom obrazložila kako bi njihova odluka protiv TWU-a bila rizik ustanovljenja hijerarhije prava u kojoj bi „prava LGBT zajednice bila iznad prava na vjersku slobodu s čime bi se poništili svi mehanizmi protiv vjerske diskriminacije“.

Upravo je takva odluka i donesena, a kanadski biskupi nisu jedini koji je tumače kao uništenje vjerskih sloboda, nego to čine i mnogi pravni stručnjaci.

Među njima su Dwight Newman, stručnjak za ustavno i međunarodno pravo koji je odluku opisao upravo kao poništavanje vjerskih sloboda koje će imati posljedice na slične slučajeve u Kanadi. Poznati filozof prava Iain Benson za odluku je rekao da je „pravo u slobodnom padu“.

The Catholic Herald navodi i izjave Richarda Wagnera, jednog od kanadskih vrhovnih sudaca, koji je, nakon što je upitan znači li ova odluka da Vrhovni sud stavlja prava LGBT zajednice iznad vjerskih sloboda rekao:

„To je jedna od interpretacija i poštujem je.“

Wagner je rekao da on i njegove kolege „kanadski Ustav doživljavamo kao drvo koje neprestano raste“.

„Ustav moramo interpretirati u kontekstu društva koje se razvija… Stajališta i okruženja se mogu jako brzo mijenjati“, rekao je Wagner i podsjeti kako je 2015. Vrhovni sud legalizirao eutanaziju u Kanadi iako je tek nekoliko godina kasnije to odbio učiniti iako su mu bili predstavljeni isti argumenti.

„To što Wagner opisuje kao ‘moralne vrijednosti koje se razvijaju’ za neke od nas će značiti da naša prava zapravo nestaju… To nije vladavina prava, to je uništenje prava“, rekao je Douglas Farrow, profesor teologije na Sveučilištu McGill, a citira ga The Catholic Herald.

Goran Andrijanić | Bitno.net