“Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.” Ove dobro nam poznate Isusove riječi iz Markova evanđelja najbolje pristaju uz dirljivu priču koja nam stiže iz Brazila, a objavila ju je stranica Ancoradouro.

Kako bi prikupio sredstva za izgradnju pastoralnog centra, župnik Župe svetog Ivana Krstitelja s područja Sao Paola odlučio je organizirati aukciju, te pozvao svoje župljane da svojim darom doprinesu važnom projektu. Među brojnim vrijednim darovima našao se i jedan, na prvi pogled gotovo bezvrijedan dar koji je donio 81-godišnji župljanin Antônio Vicente da Silva. Jednoga poslijepodneva došao je župniku o. Adailsonu i predao mu paketić tjestenine. Bilo je to sve što je mogao darovati.

“Gospodin Antonio kazao mi je kako je htio pomoći u prikupljanju novca, jer primali smo različite vrste darova: kolače, torbe, piliće, stolove… Rekao je kako i on želi dati svoj doprinos, ali kako ima sam jedan paketić tjestenine. Bilo je to sve što ima”, kazao je župnik.

Čin ovoga starca dirnuo je župnika i priča se vrlo brzo proširila među župljanima, te stigla i do lokalnog poduzetnika Waltera Júniora koji je na aukciji odlučio kupiti baš taj paketić tjestenine koji je donio starac Antônio. Za vrijeme aukcije svi su ostali zatečeni kad je poduzetnik za starčevu tjesteninu ponudio 2600 eura.

Lokalna televizija napravila je i prilog o starcu Antoniju o kojemu su svi mogli doznati kako siromašni starac živi od minimalne mirovine, a kako bi barem malo povećao svoje prihode, skuplja limenke na cesti. Novinari su otkrili kako je paketić tjestenine nabavio u kvartovskom dućanu, obećavši kako će ga platiti čim dobije mirovinu.

“Svi smo bili dirnuti njegovim činom. Bio je to predivan primjer koji nas je poučio kako se župa izgrađuje snagom svih njezinih vjernika”, zaključio je o. Adailson.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net