Otac Juan Heraldo Viroche, argentinski svećenik i jedan od najglasnijih kritičara i boraca protiv trgovine drogom, pronađen je mrtav u župnoj kući župe Naše Gospe u gradu San Miguel de Tucumán.

Prema izvješću argentinske policije, 46-godišnji svećenik pronađen je obješen, a njegove su stvari bile razbacane po prostoriji. Vijest o tragičnoj smrti odjeknula je u argentinskim, ali i u svjetskim medijima, a okolnosti smrti još uvijek nisu razjašnjene.

Otac Juan bio je poznat po neustrašivim izjavama usmjerenim protiv trgovaca nartkoticima, a kako bi skrenuo pozornost na nesigurnost i ilegalne aktivnosti odlazio je slaviti misu u najopasnije dijelove grada.

U svojoj posljednoj objavi na Facebooku, otac Juan napisao je kako “dolaze teška vremena”, a zajedno sa župljanima organizirao je i prosvjedni hod nakon što je iz lokalne kapelice ukradena zlatna kruna sa slike Blažene Djevice Marije. Smtrao je kako nije bila riječ o običnoj krađi već o prikrivenoj prijetnji.

Nekoliko dana prije smrti, svećenik je pred nekolicinom župljana izrazio zabrinutost zbog prijetnji koje je primio, a sve zbog prokazivanja bandi koje su sudjelovale u organiziranju trgovine drogom. Otac Juan zbog prijetnji je zatražio i premještaj, no prije napuštanja župe želio je okončati devetnicu koju je pokrenuo u svojoj župi.

Tragičan događaj komentirala je i Tucumánska nadbiskupija koja od mjerodavnih tijela zahtijeva “hitno rasvjetljavanje činjenica”, te izražava duboko žaljenje zbog svećenikove smrti.

“Molimo Boga da u svoj dom primi našeg brata, oca Juana, te da njegov život i služenje Crkvi budi svećeničko svjedočanstvo koje će svima uliti hrabrost da nastave raditi na bratskijem društvu, a u službi najranjivijih”, stoji u izjavi Nadbiskupije.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net