Kraljevskim proglasom objavljenim 10. travnja, jordanski je kralj Abdullah II. obavijestio o odluci da financira obnovu Isusova groba u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu – objavila je jordanska tiskovna agencija Petra. O toj je inicijativi obaviješten i jeruzalemski grčko-pravoslavni patrijarh Teofil Treći.

Obnovu su prije dva tjedna najavile tri kršćanske vjeroispovijesti u čijoj je nadležnosti crkva Svetoga groba, odnosno grko-pravoslavci, franjevci Kustodije Svete Zemlje i Armenci. Obnova je potrebna zbog štete na crkvi uzrokovane vlagom iz daha tisućâ hodočasnika, te dimom svijećâ.

Već postoje studija i nacrt radova koje je pripremilo Nacionalno tehničko sveučilište iz Atene, i s kojim se svi slažu. Obnova Isusova groba trebala bi trajati osam mjeseci, i završiti početkom 2017. godine. Do sada se, međutim, govorilo da bi radove trebale financirati tri vjeroispovijesti, grčka Vlada i privatni dobročinitelji.

Vijest Hašemitske Kraljevine patrijarh Teofil III. je primio kao gestu izrazite velikodušnosti. Uloga koju Jordan ima u zaštiti nazočnosti kršćana u Svetoj Zemlji – istaknuo je patrijarh – jasna je i neporeciva. Kralj Abdullah upravlja naporima svih Jordanaca u sijanju sjemena ljubavi i bratstva među muslimanima i kršćanima, u ovo doba u kojemu u sektaškim ratovima izgaraju čitave nacije – napomenuo je patrijarh Teofil Treći.

Radio Vatikan | Bitno.net