Jeruzalemski latinski patrijarhat prodaje zemlju i nekretnine na nazaretskom području zbog duga koji je dosegnuo 100 milijuna dolara, izvijestila je agencija Fides.

Prodaju je potvrdio i Patrijarhat u priopćenju izdanom 12. lipnja. „Nije tajna da je u posljednjih nekoliko godina dug Jeruzalemskoga latinskog patrijarhata dosegnuo 100 milijuna dolara zbog prethodnoga lošeg upravljanja vezano uz Američko sveučilište u Madabi“, piše u priopćenju. Pojašnjeno je kako „dugovi postoje prema različitim bankama, a ne prema Vatikanu“.

Kamen temeljac za Sveučilište koje je Patrijarhat dovelo u poteškoće blagoslovio je 9. svibnja 2009. papa Benedikt XVI., a postavljen je istoga mjeseca u prisutnosti jordanskog kralja Abdulaha II. Krajem 2014. Sveta Stolica morala je reagirati zbog administrativnih i financijskih problema koji su se pojavili. Ad hoc povjerenstvo osnovano od Državnog tajništva Svete Stolice povjerilo odboru lokalne administracije, kojim je predsjedao mons. Giorgio Lingua, zadatak „pomnog praćenja i koordiniranja, do srpnja 2015., rada Sveučilišta.“ Nadbiskup Pierbattista Pizzaballa imenovan je apostolskim administratorom u lipnju 2016. „kako bi se pronašlo rješenje ovih problema“.

U protekle četiri godine pokrenuta je i izvršena velika reorganizacija uprave. Ipak, s obzirom na veliki iznos duga i unatoč mnogim ulaganjima „postalo je jasno da je jedino moguće rješenje prodaja nekih dobara“, piše u priopćenju Patrijarhata. Na popisu imovine koja će se prodati nalaze se i „razne nekretnine u Jordanu“ koje ipak nisu dovoljne za namirenje dugovanja s obzirom na pad tržišnih cijena uslijed globalne ekonomske situacije. „Iz tog razloga, i nakon mnogih pokušaja, donesena je odluka o prodaji zemljišta u Nazaretu.“

Odluka je „uredno odobrena od svih nadležnih tijela“, uključujući i Svetu Stolicu. Zemlju u nazaretskom području kupio je arapski poduzetnik, a više od 100 tisuća metara kvadratnih izuzeto je od prodaje radi „buduće dobrobiti“ lokalne kršćanske zajednice. Odluka o prodaji, piše u priopćenju, donesena je teško, ali je bila zadnje sredstvo u suočavanju s drugačije nerješivim ekonomskim problemima, prenijela je agencija Fides.