Strašni dani izolacije izazvane pandemijom sada polako odlaze u prošlost, te se u Jeruzalem vraćaju hodočasnici, piše Nedjelja.

Naime, Izrael je 1. ožujka ponovno otvorio svoje granice za hodočasnike nakon dvije godine zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

U intervju za AsiaNews latinski patrijarh Jeruzalema Pierbattista Pizzaballa, s opreznim je entuzijazmom govorio o budućnosti: „Mi smo se pomirili s mjerama s puno krhkosti i usamljenosti, ali sam ovih mjeseci također vidio veliku želju za ponovnim pokretanjem. I pitamo se što će biti prije i poslije pandemije; još nema sigurnih odgovora, ali smatram da prije svega moramo raditi.“

Patrijarh Pizzaballa u nastavku je izrazio nadu kako će obilježavanje „normalnog“ korizmenog vremena pomoći vjernicima vratiti se u punom duhovnom zamahu. Priznao je da njegov optimizam prati i oprez, ali smatra kako je to korak u pravom smjeru. Također, ponovio je žal zbog trenda opadanja zvanja koji je Izrael doživio posljednjih godina.

Posjetitelji Izraela, bili oni hodočasnici ili turisti, sada su dobrodošli bez obzira jesu li cijepljeni ili ne. Zemlja koja je nekoć zahtijevala Covid-potvrdu za ulazak u turistička središta ili bogomolje, ukinula je ovaj uvjet.

Prema Jerusalem Postu, oni koji uđu u tu državu i dalje će morati napraviti PCR test prije i nakon leta. Nadalje, posjetitelji i dalje moraju nositi masku, posebno dok koriste javni prijevoz, gdje je to potrebno.

Izraelski premijer Naftali Bennett prokomentirao je: „Situacija u Izraelu je trenutno dobra. To je rezultat pravilnog i dinamičnog upravljanja, zbog čega se sada otvaramo. Pritom ćemo držati prste na pulsu, a u slučaju nove varijante opet ćemo brzo reagirati.“