Rukopis na koptskom jeziku, jednom od najmlađih oblika egipatskoga, trebao bi se u lipnju naći na dražbi međunarodne aukcijske kuće Christie’s. Očekuje da bi predmet mogao postići cijenu do 3,8 milijuna američkih dolara (oko 3,5 milijuna eura), objavio je mrežni portal na arapskome jeziku Abouna, a prenosi u utorak 9. travnja KNA.

Rukopis na 52 lista i 104 stranice na papirusu sadrži, među ostalim, potpunu prvu Petrovu poslanicu iz Novoga zavjeta i Knjigu proroku Jone iz Staroga zavjeta. Pretpostavlja se da rukopis potječe između 250. i 350. godine i da je riječ o prijepisu načinjenu u jednom od prvih kršćanskih samostana. Rukopis je zbog suhe klime u Egiptu vrlo dobro očuvan.

Riječ je o takozvanom rukopisu Crosby-Schøyen, nazvanu po norveškom kolekcionaru Martinu Schøyenu koji ga je kupio 1988., a dio je Bodmerovih papirusa. Ta zbirka, otkrivena 50-ih godina u Egiptu i nazvana po kupcu Mardinu Bodmeru, sadrži brojne kršćanske rukopise, isječke iz Biblije kao i svjetovne tekstove poput Homerove Ilijade. Više dokumenata iz Bodmerove zbirke s najstarijim biblijskim tekstovima danas se nalazi u Vatikanskoj knjižnici.