U New Yorku premijerno je prikazan francuski dokumentarni film „Ljeto u šumi“, koji prikazuje živote četiriju osoba s teškoćama te njihovo snažno prijateljstvo s Kanađaninom Jeanom Vanierom, utemeljiteljem zajednice Arka. Riječ je o međunarodnoj organizaciji posvećenoj osobama s intelektualnim teškoćama.

Dokumentarac donosi priču o četvorici štićenika zajednice, Phillipu, Michelu, Andreu i Patricku i pokušava donijeti odgovor na pitanje – što znači biti sretan? „Što to znači biti čovjek? Je li to moć? Ako to predstavlja moć, onda bi se svi međusobno poubijali“, kaže osnivač zajednice Vanier u filmu.

Zajednica Arka je osnovana 1964. godine. Njezinom osnivanju prethodio je događaj kada je Vanier s jednim svećenikom posjetio instituciju u kojoj su živjele osobe s intelektualnim teškoćama, o čemu je Bitno.net već pisao. Nakon posjeta je bio u šoku. Uvjete u instituciji upisao je kao „skladište ljudske bijede“, a štićenike kao osobe koje su „bačene u stranu i ismijavane“.

Nedugo nakon ovoga iskustva Vanier je u svoju kuću pozvao dvije osobe s teškoćama da žive s njim. Tako je nastala zajednica koja nije pomagala samo štićenicima, nego, kako je Vanier kasnije posvjedočio, njemu je „pomogla shvatiti otajstvo ljubavi prema bližnjemu, otajstvo koje je u naša srca stavio Bog i koje ima moć mijenjati naše živote”.

Zajednicu je nazvao Arka, prema Noinoj korablji, koja je simbolizirala utočište i početak novog života. Danas u svijetu djeluje 137 zajednica u 35 zemalja i na 5 kontinenata. Zajedno s Mari-Helene Mathieu, Vanier je utemeljio i udrugu Vjera i svjetlo, mrežu zajednica koja podupire i pomaže osobe s intelektualnim poteškoćama i njihove obitelji. Trenutačno ta udruga okuplja oko 1500 zajednica u 82 države.

Osnivač Arke Jean Vanier sada ima 89 godina. Prije četiri godine dobio je uglednu nagradu Templeton koja se dodjeljuje osobama koje su dale izniman doprinos afirmaciji duhovnih dimenzija života, bilo kroz uvid, otkrića ili praktične aktivnosti. Do sada su ovu nagradu, između ostalih, dobili Majka Terezija, Chiara Lubich, Dalaj Lama i biskup Desmond Tutu.

Dokumentarni film “Ljeto u šumi” pruža uvid u život ljudi s teškoćama, kao što su Michel koji je bio ranjen iskustvima iz djetinjstva u Drugom svjetskom ratu, te David, mladić s Downovim sindromom. Film je sniman u šumi pokraj Pariza, u kojoj je smještena jedna zajednica. Radnja filma poziva gledatelje da se upuste u prijateljstvo s različitostima. Nakon što je film završen, papa Franjo je producentima poslao poruku i podržao inicijative koje uklanjaju barijere u odnosu prema osobama s teškoćama.

Bitno.net