Pomoćni biskup Los Angelsa David O’Connell (69) ubijen je jučer u svom domu, javljaju američki mediji.

Lokalna policija pronašla je njegovo tijelo u poslijepodnevnim satima. Biskup je imao ranu od metka u predjelu torza te je na licu mjesta proglašen mrtvim.

Prema informacijama, pucnjava se dogodila oko 13 sati. Policija smrt tretira “sumnjivom”, ali nisu objavljeni detalji o mogućim razlozima ubojstva i potencijalnim osumnjičenicima.

David O’Connell rođen je u Irskoj 1953., a za svećenika nadbiskupije Los Angeles zaređen je 1979. Papa Franjo imenovao ga je pomoćnim biskupom 2015.

Kako prenosi CNA, O’Connell je bio popularan svećenik, poznat po višegodišnjem radu s migrantima, siromašnima i žrtvama oružanog nasilja u južnom Los Angelesu.

Ispred mjesta zločina jučer su se okupili brojni vjernici, potreseni ubojstvom omiljenog biskupa.

Jedan od njih izjavio je kako ga je vijest “slomila”.

“Bojao sam se priopćiti to svojoj supruzi jer ga je puno voljela”, rekao je Johnny Flores za ABC.

Još jedna vjernica, Glendy Perez, dodala je kako je O’Connell bio “skromna duša”.

“Nije bio jedan od onih koji se sukobljavaju s drugima. Bio je pun ljubavi, imao je nešto poput dara iscjeljenja. Prisustvovati njegovim službama bilo je iscjeljujuće.”

O smrti se priopćenjem oglasio i nadbiskup Los Angelesa José H. Gomez.

“U šoku sam i nemam riječi kojima bih mogao izraziti svoju žalost. Kao svećenik i kasnije biskup koji je u Los Angelesu djelovao 45 godina, biskup Dave bio je čovjek duboke molitve koji je imao posebnu pobožnost prema našoj Blaženoj Majci. Bio je mirotvorac otvorenog srca za siromašne i imigrante te je strastveno htio izgraditi zajednicu gdje su svetost i dostojanstvo svakog ljudskog života poštovani i zaštićeni.”