Članovi njemačkog Sinodalnog puta koji su se okupili u Frankfurtu nisu usvojili rezoluciju koja poziva na promjenu crkvenog pristupa seksualnoj etici, prenosi katolički portal Pillar.

Iako je više od dvije trećine članova podržalo 30 stranica dugačak dokument naslova “Život u uspješnim vezama – Načela obnovljene seksualne etike”, izostala je dvotrećinska podrška članova sinode iz reda biskupa koja je nužna za usvajanje dokumenata.

Ipak, rezolucija je dobila zavidnu podršku od čak 61% biskupa koji su glasali: 33 ih je bilo za, trojica su bila suzdržana, dok je protiv bio 21 biskup.

U tekstu dokumenta između ostaloga stoji kako “neće biti moguće preusmjeriti pastoralnu skrb bez značajnog redefiniranja naglasaka crkvenog seksualnog nauka.” Stoga je “hitno potrebno prevladati neka ograničenja u pitanjima seksualnosti, zbog onoga što nam znanost govori o seksualnosti, kao i teologija”.

U nacrtu teksta također se tvrdi da “istospolna seksualnost – također izražena u seksualnim činima – nije grijeh koji uzrokuje odvajanje od Boga i ne treba je suditi kao intrinzično lošu.”

Neusvajanje dokumenta izazvalo je negodovanje brojnih sudionika koji su ustvrdili kako biskupi ne slušaju svoj narod te kako će njihova odluka izazvati podjele u Crkvi u Njemačkoj.

Posebno je kritizirana činjenica da biskupi koji su glasali protiv nisu svoja mišljenja izražavali u otvorenoj debati, te je predloženo da glasanja više ne budu tajna kako bi se znao stav pojedinog biskupa.

Razočaranje glasanjem izrazio je i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing.

“Iz rasprave nisam mogao vidjeti kakva će biti volja većine. To za mene znači da praksa sinodalnosti još nije otišla dovoljno daleko”, kazao je Bätzing.

Kardinal Reinhard Marx također nije skrivao razočaranje. “Biskupi moraju javno stajati pri svojim stavovima i opravdati ih”, smatra Marx.

Članovi Sinodalnog puta trebali su jučer glasati o još dva dokumenta, ali budući da se rasprava o odbačenom dokumentu oduljila odlučeno je da će se o njima glasati drugi dan.

Jedan od spomenutih dokumenata nosi naslov “Žene u crkvenim službama”, a u njemu se, između ostaloga, navodi kako su “generacijama mnoge žene znale da ih Bog zove da budu đakonice ili svećenice” te da “u budućnosti spol više ne bi trebao biti presudan po pitanju raspodjele službi, nego zvanje te sposobnosti i vještine koje služe naviještanju evanđelja u našem vremenu.”

Članovi Sinodalnog puta također bi trebali glasati o dokumentu “Reevaluacija homoseksualizma u Učiteljstvu” u kojem se predlažu promjene u Katekizmu Katoličke Crkve.

Među ukupno 14 dokumenata o kojima će se glasati nalazi se i dokument u kojem se predlaže formiranje “sinodskog vijeća” sastavljenog od biskupa i laike koje bi ubuduće nadgledalo Crkvu u Njemačkoj.

Pet dokumenata o kojima Sinodalno vijeće glasa u ovom zasjedanju nalazi se po prvi puta na glasanju, dok je pred devet dokumenata drugo glasanje. Dokumenti koji prođu drugo glasanje smatraju se usvojenima.

Posljednje glasanje Sinodalnog puta održat će se u ožujku iduće godine u Frankfurtu.