Među najdirljivijim znamenitostima koje posjetitelji susreću u jeruzalemskoj Bazilici Svetog groba su tisuće križeva ucrtanih u zidove crkve. Služe kao podsjetnici da današnji hodočasnik slijedi stope kršćana, koji su stoljećima prije, prelazili kontinente kako bi vidjeli mjesto Isusova raspeća i groba.

Do sada se smatralo da su grafite križeva napravili sami hodočasnici. Sada su, kako izvještava Reuters, a prenosi Aleteia, izraelski istraživači, koji koriste trodimenzionalnu tehnologiju snimanja, utvrdili kako su križevi nastali ulaganjem organiziranijih napora.

Otkrili su kako su križevi iz 15. stoljeća vrlo slični po dubini i dizajnu, što sugerira kako ih je stvorilo samo nekoliko ljudi.

Amit Re’em, arheolog koji surađuje s izraelskim vlastima za starine u koordinaciji s Armenskom pravoslavnom Crkvom, objasnio je nalaze tima. “Ovaj nas jedinstveni fenomen uvijek zbunjuje: Jesu li to grafiti hodočasnika, ili bolje rečeno, nešto drugo? …”, rekao je Re’em. “Vidjeli smo da svi oni (križevi) imaju jednaku dubinu, pa čak i obilježje zidara”, dodao je, privremeno ih datirajući u 15. stoljeće.

Pojasnio je kako su to možda radila dva ili tri umjetnika te da to nisu obični grafiti nego nešto organiziranije.

Ograničeni broj umjetnika ukazuje na to da su križevi stvoreni kao služba hodočasnicima, možda da im pomognu u duhovnom putovanju.

„Recimo da ste armenski hodočasnik, pa platite nešto svećeniku, platite nešto ovom posebnom umjetniku i on nešto ucrta za vas – u korist vaše duše i duša vaše rodbine,… izrezbari poseban križ na svetom mjestu za kršćane”, rekao je Re’em.

Nakon zatvaranja prošle godine zbog pandemije COVID-19, Bazilika Svetog groba bila je otvorena za Uskrs i ponovno dočekuje posjetitelje.