Na vrata župnog ureda u milanskom kvartu Affori nedavno je pozvonio župniku don Vittoriju nepoznat čovjek. Nasmijana lica, pružio je ruku zbunjenom župniku te mu se predstavio kao sirijski izbjeglica koji je prije dvije godine pronašao smještaj u njegovoj župi.

– Bilo nas je mnogo i ne možeš me se sjećati, ali ja se sjećam tebe jer si me primio u svoju crkvu – kazao mu je zahvalni Sirijac koji je nakon dobivanja azila u Švedskoj odlučio posjetiti sve koji su mu pomogli kad mu je pomoć bila najpotrebnija i osobno im zahvaliti.

Nakon što se predstavio, Sirijac je don Vittoriju dao 200 eura, rekavši:

– Ti si pomogao meni, a sada ovim novcem pomozi onima kojima danas treba pomoć.

Župnik je ostao bez riječ i duboko dirnut ovom izvanrednom gestom koju je na Facebook profilu objavio Fiorenzo De Molli, povjerenik za prihvat izbjeglica u milanskoj Casa della Carità (Kući Ljubavi).

Vrata izbjeglicama milanske su župe počele otvarati 2014. godine, a među prvima je bila don Vittorijeva župa Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zajedno sa svojim župljanima don Vittorio je odlučio otvoriti vrata potrebnima.

– Ne razmišljajući previše i potaknut Evanđeljem odmah sam reagirao. Nisam kalkulirao jer ljubav ne radi kalkulacije i ne postavlja uvjete. Ljubav ljubi i uzda se u Duha Svetoga – prepričava don Vittorio.

Ubrzo su i druge župe otvorile svoja vrata izbjeglicama iz Sirije, Eritreje i Palestine, a više od stotinu volontera pomagalo je u prihvatu: pripremalo obroke, čistilo i što je najvažnije osmijehom dočekivalo i tješilo izbjegle.

Većina njih nakon para dana odlazila je u države sjeverne Europe u potrazi za boljim životom, a trenutci rastanka don Vittoriju posebno su se urezali u sjećanje:

– Gledali su me u oči, zagrlili i poljubili. Premda većinom muslimani, tražili su moj blagoslov. Svaki put su mi govorili: Bog je jedan…

Dodajmo na kraju kako je Katolička Crkva u Italiji osnovala preko 1500 ustanova za pomoć izbjeglicama, među kojima su ambulante, pučke kuhinja, prenoćišta i sl. Svoja vrata izbjeglicama su otvorile i katoličke škole, a u mnogim oratorijima djeca izbjeglica pronašla su drugi dom. Prema podacima Talijanskog Caritasa, trenutačno 23.000 od ukupno 112.000 migranata i tražitelja azila u zemlji živi u nekom od crkvenih prihvatnih centara, župama i obiteljima. Kako izvještavaju katoličke dnevne novine “Avvenire”, 18.000 izbjeglica smješteno je u prihvatne centre, 3500 u župe, a oko 500 njih primile su obitelji. Uz ovih 22.000, prema procjenama Caritasa, dolazi još tisuću izbjeglica koji su raspoređeni u 24 biskupije.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net