Isusovac koji se nalazi u Afganistanu u vrijeme talibanskog prevrata tvrdi kako se situacija “mijenja” te je “kaotična”, piše CNA.

“Obustavili smo svoje aktivnosti na neodređeno razdoblje”, rekao je otac Jerome Sequeira, poglavar isusovačke misije u Afganistanu, u pismu prijateljima i kolegama.

Svi članovi misije na sigurnom su u svojim domovima ili zajednicama, napominje Sequeira, a “svi letovi su otkazani te ovise o dogovoru između UN-a i talibana”.

“Hvala vam na stalnim molitvama za našu sigurnost”, također je napisao Sequeira.

Talibani su, istaknuo je, “zaokupljeni preuzimanjem sve sustave vlasti i pozicioniranjem svojih ljudi”. Imaju popis svih organizacija u zemlji, a “u nekim mjestima započeli su s potragama za osobljem tih organizacija od vrata do vrata”, dodaje.

“Tisuće ljudi pokušavaju pobjeći” i kreću se prema zračnim lukama, nastavlja Sequeira. “Talibani pucaju u zrak i pokušavaju kontrolirati gomilu.”

Svećenik je završio svoje pismo riječima: “Jesmo li mi, međunarodna zajednica, nakon što smo toliko uložili i toliko toga pokrenuli u Afganistanu u zadnjih 20 godina, predali zemlju talibanima u nekoliko dana?”

Nadbiskup Timothy Broglio iz američke nadbiskupije za vojne snage, rekao je kako su “pad Afganistana i odstupanje izabranih vođa razlog za brigu, zbog mogućeg kršenja ljudskih prava, osobito žena i djevojaka”.

“U ovome trenutku možemo se jedino moliti za narod Afganistana, podržati svaki humanitarni pokušaj (posebice kroz Catholic Relief Services) i omogućiti svakoj strani iznošenje mišljenja. Njihovo ljudsko dostojanstvo mora se poštovati”, istaknuo je Broglio i dodao:

“Posebno sam zabrinut za one američke vojnike koji nastavljaju braniti izbjeglice i državnu imovinu. Molimo da ne bude nasilja, molimo za mirni odlazak svih onih koji to žele”, zaključio je.

“Dijelim jednodušnu zabrinutost zbog stanja u Afganistanu. Molim vas da se molite sa mnom Bogu mira kako bi utihnulo oružje i rješenja se potražilo za stolom dijaloga. Samo će se tako izmučeno stanovništvo te zemlje – muškarci, žene, stariji i djeca – moći vratiti vlastitim domovima, živjeti u miru i sigurnosti te u punom uzajamnom poštivanju”, rekao je papa Franjo nakon nedjeljnog Angelusa.

Talijanski Caritas odlučio je “obustaviti sve aktivnosti” u Afganistanu zbog nestabilnosti situacije, “dok rastu strahovi zbog nemogućnosti zadržavanja prisutnosti i u budućnosti, kao i zbog sigurnosti nekolicine Afganistanaca kršćanske vjeroispovijesti”.

Talibani su okupirali najveće gradove u Afganistanu u samo nekoliko dana, a ne više mjeseci, kao što su predviđale američke službe uoči povlačenja.

Glavni tajnik UN-a António Guterres poziva na mir i izražava šok načinom na koji talibani tretiraju žene. “Humanitarna i zdravstvena situacija pogoršavaju se iz sata u sat”, ističe Guterres. “Sukobi u urbanim predjelima rezultiraju neprekidnim pokoljem, a najveću cijenu plaćaju civili.”

Tijekom svoje vladavine od 1996. do 2001. godine, talibani su uspostavili vlast u kojima ženama nije bilo dopušteno raditi, a uvedena su kažnjavanja poput javnog kamenovanja, bičevanja i vješanja.