Novo istraživanje koje je proveo američki Vinea Research pokazalo je kako se mnogi katolici u Americi nisu vratili u crkvene klupe jer im je udobnije pratiti misu iz naslonjača u dnevnom boravku, prenosi Aleteia.

Istraživanje je provedeno nad 1532 ispitanika diljem SAD-a koji barem jednom godišnje sudjeluju na svetoj misi, a za cilj je imalo ispitati utjecaj pandemije na vjeru i vjersko ponašanje među katolicima.

Sve u svemu, vjerska se uvjerenja nisu mnogo promijenila. Broj onih kojima je vjera “iznimno važna” ili “vrlo važna” ostao je na predpandemijskih 73% dok je onih kojima je vjera “umjereno” ili “malo” važna ukupno i dalje 26%.

Molitvene navike također su ostale uvelike nepromijenjene. Udio katolika koji se moli 4 ili više puta tjedno prije ručka ili odlaska na počinak ostao je na oko 50 %, dok je blago rasla molitva uz aplikacije koju danas obavlja 11% katolika dok je prije pandemije njihov udio bio 9%. Ipak, čak 63% katolika prijavilo je da se moli više nego prije pandemije, iako iz rezultata nije posve jasno na koju se konkretno molitvenu aktivnost to povećanje odnosi. Jedno od mogućih tumačenja, navode istraživači, jest da vjernici jednostavno provode više vremena u molitvama koje su i ranije obavljali.

Ipak, ono što stvara prostor za uzbunu jest činjenica da je praćenje mise putem interneta ili TV-a ostalo brojnim katolicima preferirani način sudjelovanja na misi.

Naime, dok je prije pandemije 89% posto ispitanika bilo fizički prisutno na svim misama na kojima su sudjelovali, taj je broj nakon pandemije opao na 61%. Drugim riječima, dok je prije pandemije udio vjernika koji su barem povremeno pratili misu preko TV-a bio 11%, danas ih je čak 39%.

Među razlozima koje su ispitanici navodili zašto ne sudjeluju fizički na misi (moglo se odabrati više od jednog razloga) njih 52% navelo je zdravstvene razloge, no čak 21% ispitanika je izjavilo kako im je ljepše pratiti misu od doma. Također, 19% ispitanih izjavilo je da im je lakše pratiti misu od doma jer se ne moraju dodatno spremati za misu.

Istraživači su na temelju dobivenih rezultata utvrdili kako “previše katolika zapravo ne razumije ili ne cijeni misu”.

“Potrebno je dodatno istraživanje kako bi se shvatili motivi pohađanja mise među katolicima kako bismo bolje razumjeli kako preokrenuti ovaj trend i dobili katolike koji shvaćaju što misa jest te se ne ‘privikavaju’ na praćenje prijenosa od kuće”, zaključuju istraživači.