Australija bi uskoro mogla uskočiti u rastući vlak zemalja koje su legalizirale “istospolni brak”, iako na pomalo neuobičajen način. Naime, nakon više od desetljeća neuspjelih inicijativa za legalizaciju “gay-brakova” (premda su civilne unije i posvajanje za LGBT parove ozakonjeni), Liberalna stranka (inače ekonomski liberalna i društveno konzervativna) je 2016. pokrenula inicijativu za plebiscitom kako bi izbjegla izglasavanje o tom pitanju u parlamentu. Procjenjuje se kako mala većina zastupnika u oba doma podupire redefiniciju braka.

Nakon što je Senat dvaput odbio prijedlog, australska vlada pokušala je doskočiti cijeloj situaciji pokrenuvši organizaciju “poštanskog plebiscita” preko australskog Ureda za statistiku. Prema mišljenju nekih pravnika, organizacija takve “ankete” ne podliježe potvrdi Senata.

Za razliku od referenduma, plebiscit nije pravno obvezujuć, što znači da parlament ne mora glasati u skladu s voljom građana izraženoj u anketi.

Premda će australski Vrhovni sud, potaknut žalbom civilnih organizacija koje podupiru “istospolni brak”, 5. i 6. rujna održati saslušanje o legalnosti plebiscita, kampanja obiju strana, kao i pripreme za plebiscit u punom su jeku. Iz vlade su već i najavili datume slanja izbornih listića glasačima (koji se moraju sami prijaviti za plebiscit, što neki smatraju dodatnim nedostatkom) već 12. rujna, dok bi rok za slanje ispunjenih upitnika bio 7. studenog. U slučaju održavanja plebiscita, odluka bi trebala biti objavljena do 15. studenog.

I dok sadašnji premijer i predsjednik Liberalne stranke, Malcolm Turnbull, podupire legalizaciju “istospolnih brakova”, većina članova njegove koalicije, uključujući i donedavnog predsjednika Liberalne stranke Tonnyja Abbota, kojeg je Turnbull pobijedio na unutarstranačkim izborima, misli suprotno.

Dapače, Abbot je nedavno izjavio kako glas “za” na plebiscitu znači “veliki skok koji nas vodi u ono što mi se čini kao mrak”, istaknuvši kako redefinicija braka uključuje brojne dodatne implikacije, kao i opasnost za religijsku slobodu.

S druge strane, laburisti su 2015. godine, kao druga najveća stranka u Australiji, “istospolne brakove” učinili službenim dijelom svoje platforme, s tim da zastupnici zadržavaju pravo na “priziv savjesti” te mogu glasati protiv zakona o redefiniciji braka.

Stranka zelenih pak svesrdno podržava “gay-brak”.

Na njihovoj liniji nalaze se i brojne vodeće australske tvrtke koje su u ožujku pisale premijeru Turnbullu, potičući ga na legalizaciju “braka za sve”. Unatoč tome, većina tvrtki čiji su direktori potpisali pismo, neće se službeno uključivati u kampanju.

Također, proslavljeni australski plivač i višestruki olimpijski pobjednik, Ian Thorpe, koji je 2014. godine otvoreno progovorio o svojoj homoseksualnosti, pozvao je birače da zaokruže “za”.

Katolička Crkva u Australiji je, dakako, protiv redefinicije braka te su tamošnji prelati nedavno poručili građanima da zaokruže opciju “protiv”, ali i da “pokažu poštovanje” osobama s LGBT tendencijama.

Nadbiskup Denis Hart, predsjednik Australske biskupske konferencije, upozorio je kako bi u slučaju izglasavanja spomenutog zakona, svaki zaposlenik Crkve koji sklopi “istospolni brak” mogao dobiti otkaz.

Prema pisanju Cruxa, procjenjuje se da Crkva zapošljava čak 180 tisuća Australaca, što čini oko 2% radno sposobnog stanovništva.

Nadbiskup Hart je u razgovoru za australske medije poručio kako smatra da katoličke institucije, poput župa i škola, trebaju podučavati katolički nauk o braku.

“Svaka riječ ili djelo koji bi bili suprotni tome, ozbiljno bi se razmotrili. Od naših učitelja i zaposlenika u župama očekuje se da u potpunosti drže katoličku vjeru i ono što vjerujemo o braku.”

Jedan od glavnih argumenata protivnika “istospolnog braka” također je erozija religijske slobode koja se dogodila u drugim zemljama gdje je redefinirana bračna zajednica (više o pojedinim slučajevima možete pročitati OVDJEOVDJE i OVDJE).

Prema anketama, 67% australskih državljana planira sudjelovati u plebiscitu, a 63% onih koji će glasati zaokružit će “za”.

Osim što se, prema anketama, nalaze u manjini, građani koje se protive redefiniciji braka suočavaju se i s drugim poteškoćama.

Kako javlja tamošnji SkyNews, 23-godišnjem Australcu suspendiran je profil na 30 dana nakon što je objavio post u kojem je pozvao građane da sudjeluju u plebiscitu i zaokruže “protiv”.

“Poručili su mi kako sam prekršio neka njihova pravila, ali mi nikad nisu poslali detaljno objašnjenje”, poručio je ovaj student.

Nakon medijskih upita i činjenice da slični statusi suprotne strane nisu brisani Facebook je objavio ispriku: “Ponekad činimo greške, a to se dogodilo u ovom slučaju te smo se ispričali spomenutoj osobi.”

Tino Krvavica | Bitno.net