Premda je 2015. godine dogovorila zahvat histerektomije, Jionni Conforti naknadno je dobila odgovor bolničkog administratora kako operacija ne može biti izvršena budući da je riječ o katoličkoj bolnici.

Nakon što je tri mjeseca kasnije zahvat obavila u drugoj bolnici, Conforti je odlučila podići tužbu zbog duševnih boli uzrokovanih odlukom Bolnice sv. Josipa.

– Osjećala sam se poniženo. To nije način na koji bi se bolnica trebala odnositi prema ljudima, bez obzira o kome je riječ – kazala je Conforti.

U izjavi bolnice stoji kako je odluka donesena u skladu s etičkim i vjerskim naputcima američkih biskupa prema kojima se zahvati koji su prema crkvenom nauku “moralno pogrešni” ne moraju obavljati.

Ova tužba, kao i posljednje odredbe Obamine administracije, izazivaju bojazan kako bi katoličke zdravstvene ustanove mogle biti prisiljene obavljati zahvate koji su u potpunoj suprotnosti s katoličkim moralnim naukom.

Mnoge katoličke organizacije uložile su žalbu na novi američki pravilnik o zdravstvenim uslugama koji zabranjuje diskriminaciju ‘transrodnih’ osoba, te nalaže katoličkim bolnicama obavljanje svih usluga vezanih uz zahvat promjene spola kao što su hormonalni tretmani i savjetovanja, te operativne promjene spolnih organa, smatrajući kako se njime ozbiljno ugrožava vjerska sloboda.

Upravo je iz ovog razloga savezni sud u Teksasu obustavio primjenu spomenutog pravilnika. U presudi saveznog suca Reeda O’Connora stoji kako bi vjerske bolnice mogle snositi ozbiljne posljedice ako ne odstupe od svojih vjerskih uvjerenja.

Odluku suca O’Connora s oduševljenjem su dočekali pravni predstavnici katoličkih zdravstvenih ustanova nazvavši ju “dalekosežnom pobjedom” koja će osigurati da zahvati promjene spola budu stvar dogovora između liječnika i pacijenta, tim više što ih sama država smatra vrlo rizičnima, zbog čega svojim (javnim) liječnicima omogućava pravo odbiti ih.

“Tražimo isključivo slobodu djelovanja u skladu sa savješću i našom katoličkom vjerom. Iako ne diskriminiramo druge osobe zbog njihove orijentacije, naše nam katoličke vrednote ipak ne dopuštaju financirati ili obaviti zahvate koji su u suprotnosti s našom vjerom”, izjavio je biskup Farga John Folda.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net