Argentinski ginekolog Leandro Rodríguez Lastra odslužio je svoju suspenziju koja mu je bila nametnuta jer je odbio izvršiti pobačaj nad majkom u visokom stadiju trudnoće.

Rodríguez, koji je bio pročelnik odjela za ginekologiju u bolnici Pedro Moguillansky u gradu Cipoletti, prije sedam godina odlučio je ne prekinuti trudnoću 19-godišnjoj djevojci koja je prethodno popila sredstvo koje joj je trebalo potaknuti pobačaj.

Argentinski ginekolog izjavio je da je djevojka bila u 23. tjednu trudnoće te da je zajedno s liječničkim timom i upravom bolnice odlučio ne prekinuti trudnoću.

Umjesto toga, stabilizirao je pacijenticu te je u 35. tjednu trudnoće izvršen porod. Nekoliko dana nakon toga, beba je posvojena.

Međutim, argentinska zastupnica Marta Milesi podigla je tužbu protiv dr. Rodrígueza budući da je 19-godišnjakinja tvrdila da je dijete bilo začeto silovanjem, te je u skladu s time imala pravo pobaciti.

Argentinski sud osudio je Rodrígueza na godinu i dva mjeseca uvjetne kazne te na dvije godine i četiri mjeseca zabrane rada u medicini koja je nedavno istekla.

U razgovoru za španjolski ogranak EWTN-a Rodríguez je kazao da je njegov slučaj poslužio kao primjer “što se može dogoditi ako se ne podložiš proizvoljnoj odluci moćnika”.

Iskustvo ga je navelo da se “još više posveti brizi za život, zaštiti života nerođene djece, te zaštiti žena”.

Kazao je da iako je njegova pacijentica na sudu i medijima bila prikazana kao žrtva „kada je suđenje završilo, kazna izrečena, žena je bila napuštena i nitko drugi nije mario za nju; nažalost morala je potražiti pomoć”.

Sve to Rodrígueza je dovelo do uvjerenja da su tvrdnje kako se cijeli slučaj vodio zbog dobrobiti žene “bile apsolutno lažne”.

“Ti argumenti koji se tiču obrane prava bili su apsolutno lažni, a jedino što su pokušali učiniti je uništiti život djeteta koje sada ima 7 godina, koje je sretno u posvojiteljskoj obitelji koja se brine za njega dajući mu budućnost kakvu svatko od nas zaslužuje”, rekao je.

Rodrigez je najavio da će nastaviti raditi u privatnom sektoru, jer bi povratak u javni sektor za njega bio otežan. Međutim, ponovio je da je njegova posvećenost životu “nepokolebljiva”, a ako se suoči sa slučajem sličnim onome koji ga je doveo do osude, kaže da će “postupiti na potpuno isti način”.