Više od 500 muslimanskih klerika potpisalo je “Islamabadsku deklaraciju” kojom su odlučili osuditi islamski terorizam i nasilje koje promiču radikalni islamski učitelji – uleme.

Riječ je o događaju kojega u pojedinim medijima smatraju “povijesnom prekretnicom” u povijesti Pakistana, državi u kojoj vjerske manjine trpe strahovite progone i diskriminaciju.

Deklaracija je potpisana tijekom konferencije “Seerat-e-Rehmat-ul-Alameen” održane ove nedjelje u glavnom gradu Pakistana, a posebno je važno istaknuti kako se u tekstu spominje i Asia Bibi, kršćanka koja je nakon smrtne presude i devet godina zatvora dočekala oslobađajuću presudu, no i dalje, zbog velikog pritiska pobješnjelih prosvjednika, ne smije napustiti Pakistan. Muslimanski klerici poručili su nadležnim institucijama kako njezin slučaj mora biti “prioritet”, te kako je nužno omogućiti javno praćenje predstojećeg saslušanja.

U deklaraciji također stoji kako je ubojstvo zbog vjerske pripadnosti suprotno naučavanju islama, te kako “svi vjernici, kojoj god religiji ili sljedbi pripadali, imaju ustavno pravo na život u skladu sa svojim kulturnim i vjerskim propisima”, dok na vladi leži odgovornost da osigura zaštitu života i imovine nemuslimanskog stanovništva. Deklaracija poziva i na zabranu publikacija, ali i web stranica koje bi poticale vjersku mržnju i nesnošljivost, te na zaštitu nemuslimanskih vjerskih građevina.

Kako bi pojačali borbu protiv vjerskog nasilja, muslimanski su klerici 2019. godinu proglasili godinom “iskorjenjivanja terorizma, ekstremizma i sektaškog nasilja u Pakistanu”.

“Islamabadska deklaracija korak je u pravom smjeru. Moramo ju dalje razvijati kako bismo popravili sliku o našoj zemlji. To je korak naprijed. Vlada i oporba moraju zajednički raditi na pozitivnim zakonima, dok civilno društvo, vjerske zajednice i svi građani trebaju sudjelovati u društvenom, građanskom i kulturnom napretku naše domovine”, kazao je u razgovoru za agenciju Fides o. Bonnie Mendes, katolički svećenik iz Faisalabada, dok je pakistanski aktivist za ljudska prava Sabir Michael, premda zadovoljan naporima pakistanskih klerika, upozorio kako vrlo često deklaracije poput ove, ne poluče veliki uspjeh.

“Vlada i vjerske zajednice moraju raditi zajednički u ovom smjeru. Za dobrobit naše zemlje, ne smijemo gubiti nadu”, kazao je Michael.

Nadamo se kako će ovaj potez islamskih klerika rezultirati poboljšanjem položaja kršćanske zajednice u Pakistanu, te kako će najpoznatija pakistanska kršćanka Asia Bibi konačno moći napustiti Pakistan.

Više o njezinom slučaju možete detaljno pročitati OVDJE.

Sjetimo se i mi u svojoj molitvi Asije Bibi, te pakistanskih, ali i svih kršćana koji trpe progone i molimo se da Bog prosvijetli pamet i srca onih koji te progone mogu spriječiti.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net