Deveti Svjetski susret obitelji, koji će se od 21. do 26. kolovoza održati u Dublinu, trebao bi biti otvoren za sve vrste obitelji, smatra biskup irskog grada Limericka, Brendan Leahy.

“Živimo u vremenu promjena i obitelj se također mijenja”, izjavio je Leahy, a prenosi Independent.

“Imali smo referendum za legalizaciju istospolnog braka, velik broj ljudi glasao je na tom referendumu te su svi jednako pozvani pridružiti se ovom slavlju obitelji.”

“Iduće godine svi se moraju osjećati dobrodošlo. Želimo u Irskoj izgraditi dobru obiteljsku mrežu potpore na svim razinama.”

Kako pišu irski mediji, ovo je prvi put da se neki irski biskup obratio “svim obiteljima”, uključujući i one koje se ne uklapaju u tradicionalno značenje tog pojma.

Podsjećamo, “istospolni brak” legaliziran je u toj zemlji 2015. kada je na referendumu 62% irskih građana glasalo za njegovo ozakonjenje.

Tamošnja je biskupska konferencija pak pozvala građane da glasaju “protiv”.

Katolička Crkva u Katekizmu uči kako su homoseksualni čini u sebi “neuredni”, radeći pritom distinkciju između stanja istospolne privlačnosti koje po sebi nije grešno te istospolnih seksualnih aktivnosti koje prema Nauku jesu.

Biskup Leahy pozvao je međutim na okupljanje “pune različitosti” obitelji, smatrajući kako bi susret u Dublinu mogao biti propuštena prilika za Crkvu ako ne prigrli obitelj u svoj njenoj različitosti.

“Nadam se kako će iduće godine naš događaj biti za sve obitelji; za tradicionalne obitelji, samohrane roditelje, ljude u drugoj vezi, razvedene i ponovno vjenčane, ljude velike vjere i nevjernike, osobe druge vjere, ljude koji se slažu s Crkvom i one koji se ne slažu.”

Svjetski susret obitelji trebao bi posjetiti i sam papa Franjo što je u studenom prošle godine potvrdio irski premijer Enda Kenny. Ta je vijest podigla veliku buru na tamošnjoj političkoj sceni nakon što su neki ocijenili kako bi njegov dolazak mogao utjecati na referendum o abortusu koji je također planiran za 2018. godinu.

Tako je Shane Ross, irski ministar prometa, turizma i sporta, izjavio kako smatra da bi “vjerojatno bilo neprikladno” kad bi se dolazak poklopio s održavanjem referenduma.

“Jednostavno smatram kako postoji bolji trenutak za dolazak nego u vrijeme rasprave o kontroverznim političkim pitanjima u koja bi (Papa) mogao biti upetljan.”

Prema posljednjim informacijama, referendum o pobačaju trebao bi se održati u svibnju ili lipnju iduće godine.

Svjetski susret obitelji održava se svake tri godine, a tema nadolazećeg susreta je “Evanđelje obitelji: radost za svijet”.

Tino Krvavica | Bitno.net


Više o istospolnom braku možete pročitati ovdje: Ako se dvije osobe istog spola stvarno vole, zašto se ne mogu vjenčati?