Građani Irske su na referendumu održanom prošlog petka odlučili liberalizirati zakone koji se tiču rastave braka.

Nešto više od 82 posto Iraca koji su izašli na referendum glasovali su za uklanjanje odredbe da parovi koji se žele razvesti moraju biti odvojeni četiri od posljednjih pet godina svoga braka.

Novi rok odvojenog života potreban za rastavu vjenčanog para bit će određen uskoro, a vlada je ranije izrazila stav da bi dvogodišnja odijeljenost supružnika trebala biti dovoljna.

Irski ministar pravosuđa i ravnopravnosti, Charlie Flanagan, u subotu je na svom Twitter profilu napisao kako rezultat referenduma predstavlja „vrlo pozitivne vijesti“ te da će ubrzo biti izglasan novi zakon kako bi se „smanjila trauma parova i djece“ koji se nalaze u „nepovratno narušenim“ brakovima.

Sa stavom irskog ministra ne slažu se u Iona institutu, posvećenom religiji i društvu. Predstavnik instituta dr. Angelo Bottone u svom je tekstu napisanom uoči referenduma istaknuo da većina irskih parova koji se rastavljaju žive u braku „niskog sukoba“, te da će liberalizacija zakona o rastavi ugroziti upravo takve brakove.

“Kada je brak visokog sukoba, tada se čini da je bolje za djecu ako svaki roditelj ode svojim putem. Ali ako je riječ o braku niskog sukoba i roditelji stavljaju dobrobit svoje djece na prvo mjesto, tada bi trebali ostati skupa”, stoji u Bottoneovu tekstu.

Zanimljivo je da je razvod u Irskoj legaliziran relativno nedavno, 1995. godine i to s 50,28 posto glasova za i 49,72 posto glasova protiv. Činjenica da 24 godine nakon 82 posto Iraca podupire dodatnu liberalizaciju razvoda, govori o snažnoj promjeni u načinu na koji irsko društvo danas gleda na brak.

O referendumu se oglasio i biskup Elphina, Kevin Doran. U pastoralnom pismu upućenom vjernicima istaknuo je kako “katolički glasači, kao i svi drugi, moraju razmotriti hoće li predložena ustavna promjena utjecati na daljnje oslabljivanje društvene predanosti braku”.

“Važno paralelno pitanje koje trebamo postaviti jest živi li društvo svoju odgovornost prioritiziranja obitelji i omogućavanja ljudske podrške koja bi mogla pomoći parovima da riješe poteškoće koje se pojavljuju u odnosu, prije nego što njihove razlike postanu nepomirljive”, napisao je uoči referenduma biskup Doran.

Ivo Džeba | Bitno.net