Kršćani i drugi stanovnici sjevernog Iraka “boje se povratka Islamske države” nakon što je Turska izvršila ofenzivu na kurdske položaje na sjeveru Sirije, izjavio je mons. Basil Yaldo, pomoćni biskup Bagdada.

U razgovoru za AsiaNews, mons. Yaldo, bliski suradnik kaldejskog patrijarha Louisa Saka, potvrdio je strahove od “novog pojavljivanja” džihadističkog pokreta koji bi mogao iskoristiti tursku ofenzivu i nastali kaos kako bi se regrupirao i zbio redove.

“Već smo se susreli s tim i postoji snažan strah da će se ponoviti”, poručio je prelat dodavši kako je neizbježno da se posljedice na sjeveru Sirije osjete i u susjednom Iraku.

Turski napadi protiv kurdskih Postrojba narodne zaštite (YPG), koje službena Ankara naziva “teroristima”, započeli su 9. listopada, nakon što je Donald Trump zapovjedio povlačenje američkih postrojbi sa sjevera Sirije.

SAD su u međuvremenu Turskoj nametnule sankcije zbog napada, a za danas je najavljen i susret američkog potpredsjednika Mikea Pencea i državnog tajnika Mikea Pompea s turskim čelnicima. Tema razgovora trebala bi biti prestanak sukoba.

Unatoč tome predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da “nikada neće proglasiti prekid vatre”.

*Sastanak je u međuvremenu održan te je Erdogan pristao na zaustavljanje vojnih operacija na 120 sati kako bi se omogućilo povlačenje kurdske milicije YPG iz sigurnosne zone na sjeveru Sirije. Nakon što povlačenje u kojem pomažu i američke snage bude dovršeno, Turska bi trebala u potpunosti obustaviti vojna djelovanja.

Protiv turske ofenzive reagirao je i apostolski vikar Alepa, mons. Georges Abou Khazen.

Khazen je prije nekoliko dana optužio SAD da su “izdale kurdski narod”, a Europu da osim praznih riječi i izjava “nije učinila ništa”.

“Vrlo smo zabrinuti zbog ovoga što se događa kao posljedica turske invazije na sjeveroistoku. Već sad imamo na desetke tisuća izbjeglica s mnogim pričama o ljudima ubijenima na užasne načine, u skladu s djelovanjem Islamske države: smaknuti svezanih ruku.”

Pritom je istaknuo kako žrtve nisu “samo Kurdi, već i armenski kršćani, Asirci i Kaldejci”.

U gradu Qamishliju na sjeveroistoku zemlje “prve žrtve bombardiranja bile su dvoje kršćana”, dodao je mons. Khazen.

Apostolski vikar izjavio je kako se pod okriljem turske vojske bore i džihadisti, rekavši kako je ofenziva stvorila problem oko “tisuća zatvorenika u kurdskim rukama”.

Dodao je kako će se oni “koji su pomogli Daeshu (Islamskoj državi)” sada ujediniti s džihadistima koje je “Ankara obučila i pomogla”, te da će turska okupacija “ohrabriti njihov preporod”.

Tino Krvavica | Bitno.net