Ured javnog tužitelja u glavnom gradu Indonezije, Jakarti, kreirao je mobilnu aplikaciju koja će, između ostalog, pomoći građanima da lakše prijave širenje hereza i ilegalnih vjerskih skupina, javlja Asia News.

Aplikacija, naziva Smart Pakem, dostupna je na Google Playu, a između ostalog sadrži popis fetvi (zakonskih izjava u islamu), informacije o zabranjenim vjerskim skupinama te obrazac za prijavu vjerskih skupina i učenja koje iskrivljuju nauk državno priznatih religija.

Uz većinski islam, koji prakticira oko 87 posto tamošnjeg stanovništva, Indonezija legalnim priznaje protestantizam, katoličanstvo, hinduizam, budizam i konfucijanizam.

Glasnogovornik Ureda javnog tužitelja izjavio je za indonezijsko izdanje BBC-ja kako je namjena aplikacije zapravo edukativna.

“Aplikacija sadrži popis svih vjerskih učenja te navodi koje su zabranjene. Dijelom se radi o edukaciji, dijelom o pružanju informacija te dijelom o prevenciji kako građani ne bi, zbog neznanja, uzimali zakon u svoje ruke.”

“Ne možemo ići od vrata do vrata kako bismo obrazovali ljude, stoga je nastala ideja o izradi aplikacije”, poručio je glasnogovornik.

Potez je izazvao brojne kritike tamošnjih udruga za ljudska prava koje su istaknule kako će aplikacija pogoršati razinu religijske tolerancije u Indoneziji, osobito prema manjinskim skupinama. Pritom se posebno ističu razne islamske sekte, poput Ahmadije, čiji su sljedbenici često žrtve religijskog nasilja, te novi vjerski pokreti.

“Ovo je opasno jer ako društvo ne voli određenu skupinu ljudi, prijavit će je putem aplikacije. To će stvoriti probleme”, izjavio je za France 24 Bonar Tigor Naipospos, potpredsjednik Instituta Setara, koji se bavi ljudskim pravima.

Indonezija je zemlja s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu. Katolici, pak, čine oko tri posto stanovništva.

Tino Krvavica | Bitno.net