Biskup Franco Mulakkal biskup je emeritus biskupije Jalandhar u Indiji. Za svećenika je zaređen 1990. godine, za pomoćnog biskupa Delhija 2009. godine, a za biskupa Jalandhara 2013. godine. U Međugorju je prvi put hodočastio 1997. godine, a ovih dana nalazi se na višednevnom hodočašću u Međugorju s grupom od 110 hodočasnika iz Italije. Hodočasnici su tijekom boravka u Međugorju pristupali sakramentu ispovijedi, molili krunicu na Brdu ukazanja i križni put na Križevcu, te svakodnevno sudjelovali na večernjem molitvenom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. U utorak, 29. kolovoza biskup Mulakkal je predslavio jutarnju svetu misu na talijanskom jeziku u 11 sati u prepunoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, a nakon svete mise razgovarao je s novinarima Mir Međugorja, te otkrio ponešto više o svojem odnosu s Gospom i Međugorjem.

„Godine 1997. moj biskup me zamolio da pođem u Rim kako bih doktorirao moralnu teologiju. Dok sam bio u Rimu susreo sam skupinu koja se spremala na put u Međugorje i pozvali su me da ih vodim u Međugorje. Nakon, čini mi se, dvije godine dobio sam ponovno priliku hodočastiti u Međugorje, to je bilo 1999. ili 2000. godine. Tada me je ovdje ispred crkve netko zamolio da ga ispovjedim, rekao sam u redu. Tada, kada sam ga ispovjedio vidio sam dugačak red ljudi koji su krenuli prema sadašnjoj dvorani Ivana Pavla II. u kojoj su se nalazili vidioci. Talijanska grupa s kojom sam došao je već bila tamo i čekala me, a jedan hodočasnik mi je rekao da me oni čekaju, tako da sam požurio prema njima, a u tom trenutku je s druge strane išao fra Slavko Barbarić. Ja nisam znao tko je on, a ni on nije znao tko sam ja i mislim da sam ga tada vidio prvi put. Na prvom hodočašću nisam ga susreo, poznavao sam tada fra Jozu Zovku, no fra Slavka nisam poznavao. Mi smo trčali kako bi uspjeli ući u dvoranu, no negdje na pola puta fra Slavko me pogledao i rekao mojim hodočasnicima iz Italije: „Ovo je biskup iz Indije”. To se dogodilo 2000. godine. Ja sam mu rekao da im to ne govori. Tada nisam bio biskup. No, u siječnju 2009. godine zaređen sam za pomoćnog biskupa Delhija, a 2013. godine i za biskupa Jalandhara”, kazao je biskup Franco Mulakkal te dodao da je od toga hodočašća njegov odnos s Međugorjem bio nevjerojatan i njegovo posvećenje Gospi je raslo.

„Ovo je sada moje treće hodočašće, a kao biskup sam ovdje u Međugorju po prvi put. Dakle, nakon 23 godine sam opet u Međugorju. I ovoga puta sam u Međugorje došao s grupom hodočasnika iz Potenze, grada u Italiji. Inače jednom godišnje dolazim u Italiju kako bih vodio jednu duhovnu obnovu, a ova grupa je krenula u Međugorje i zamolila me da pođem s njima. U grupi se nalazi čak 110 hodočasnika, došli smo s dva autobusa. Bilo je planiran jedan autobus, no kada su čuli da ću i ja ići pošao je i drugi”, kaže biskup Mulakkal kroz smijeh, te nastavlja:

„Što se tiče vidioca, osobno znam Vicku jako dobro. Godine 2000. kada je bila u Rimu u bolnici, imao sam priliku otići tamo i moliti za nju. Molim za hodočasnike koji dolaze ovdje, koji se ovdje zaista obrate u ljubavi Božjoj. U Međugorju smo ovoga puta bili ukupno četiri dana, penjali smo se i na Brdo ukazanja i na Križevac i sutra poslijepodne se vraćamo kući, no siguran sam da ću se opet vratiti ovdje. Ono što bih posebno naglasio u Međugorju je Presveti oltarski sakrament. Isus me pozvao da sjednem u crkvu i da se posvetim Blaženoj Djevici Mariji i da osjetim prisutnost njegove i moje Majke. Učinio sam to. Onoga dana kada sam došao u Međugorje za mene je svaki centimetar ove zemlje kao majčin dom, majčina kuća. Bilo da sam na brdima, bilo da sam u crkvi, da sam na svetoj misi, da sam pred Presvetim ili da sam u hotelu, svejedno osjećam njenu prisutnost i Ona me gleda. Puno vremena posvećujem molitvi i tišini, sjedim ispod drveća, u hladovini i u tišini”, kazao je biskup Mulakkal, te dodao kako Međugorje može pomoći mladim ljudima da osjete svoj životni poziv.

„Ovdje hodočasniku nitko ne govori „Ti moraš na ispovijed, ti moraš učiniti ovo ili ti moraš učiniti ono”. Majka govori ljudima u srcu što trebaju učiniti. Bilo da si na Brdu ukazanja, ili na Križevcu, ili kod kipa Uskrsloga, ili u crkvi, ili u crkvenom dvorištu, Ona će dodirnuti duše i to je ljepota Međugorja. Trenutno živimo u teškom vremenu, velika bitka je u tijeku, bitna između sotone i Boga. Blažena Djevica Marija je izabrana od Oca. Nikada se ne smijemo boriti sami protiv zla. Uzmimo Mariju kao pomoć i Ona će to učiniti. Poruka za cijeli svijet je: Nemoj trošiti svoje vrijeme! Ti si možda inteligentan da se boriš protiv zla, ali dopusti Majci da se bori s tobom, Ona će slomiti svaki simbol zla u ovom svijetu. Ono što još želim reći, ako postoji neki problem u obiteljima, u društvu ili u Crkvi, bilo gdje, kada osjetiš trenutak da te zlo napada, posveti se Blaženoj Majci, dopusti joj da se bori za tebe i Ona će to i učiniti. Bilo da je to rat između Rusije i Ukrajine, bilo da su to progonstva kršćana u Indiji ili Africi ili u Europi, trebamo zatražiti Marijinu pomoć i ona će intervenirati, jer je ona Kraljica Mira. Srce je središte čovjeka. Čovjek je spoj duše i tijela. Duša bez tijela nije čovjek. Tijelo bez duše nije čovjek. Središte čovjeka je srce i rat se događa u našim srcima. Duša je vođena Duhom Svetim. U Rimljanima 8, 14 piše: ‘Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji’, tako da se borba uvijek vodi u srcima”, kazao je biskup Mulakkal i za kraj dodao kako je Gospa kazala da će na kraju njeno srce trijumfirati.

„Ja nemam nikakve dvojbe u to, jer ona je dobila obećanje da će zgaziti glavu sotoni. Na kraju ja ne želim nikoga pozvati ovdje, jer Gospa vas poziva, ne ja. Blažena Djevica Marija vas poziva, moji dragi, slušajte ju. Ako osjećate poziv u svome srcu nemojte trošiti vrijeme, nego požurite. Dođite u Međugorje i uživajte u miru koji vam Ona daje i bit ćete pobjednici u svome životu. Bit ćete pobjednici i pobijedit ćete u svome životu. Bog vas blagoslovio”, kazao je biskup Franco Mulakkal za kraj našega razgovora.