Katolička Crkva u Indiji izrazila je snažno protivljenje prijedlogu predsjednice Nacionalne komisije za žene koja je zatražila zabranu ispovijedi.

„Ovaj je zahtjev apsurdan i pokazuje neznanje o sakramentu ispovijedi“, izjavio je kardinal Oswald Gracias, predsjednik Indijske biskupske konferencije, za Catholic News Service, ukazavši i na manjak poštivanja vjerskih sloboda od strane Rekhe Sharme, predsjednice Komisije.

Njezin je zahtjev stigao nakon skandala u koji su uključena petorica svećenika Sirijske pravoslavne Crkve, za koji Sharma smatra da je tek vrh ledenog brijega uzrokovanog činjenicom da žene u ispovjedaonici odaju svoje tajne svećenicima.

Prema iznesenim optužbama, jedan od petorice svećenika prisilio je udanu ženu na spolni odnos, nakon što joj je zaprijetio da će odati njezinu ispovjednu tajnu kako je prije braka bila u odnosu sa svećenikom.

Nakon toga je navedeni svećenik snimio spolni odnos s dotičnom ženom te snimku proslijedio još četvorici drugih svećenika koji su videozapis koristili kako bi ju seksualno iskorištavali tijekom nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, suprug je za čitav slučaj doznao nakon što je otkrio račun izdan u hotelu s pet zvjezdica koji je bio na ime njegove supruge, a čitav slučaj Nacionalna komisije za žene sada želi iskoristiti kako bi se zakonski zabranio sakrament ispovijedi.

Vijeće katoličkih biskupa Kerale, savezne države na jugozapadu Indije, okarakteriziralo je zahtjev komisije „neustavnim“ i „napadom na kršćansku vjeru“. „Uvjereni smo da je preporuka neopravdana“, poručili su te dodali kako “sumnjaju na političke motive iza ovog neustavnog miješanja u unutarnja duhovna pitanja Crkve”.

S druge strane, službenici Sirijske pravoslavne Crkve izjavili su kako je ovo prva optužba protiv svećenika za zloupotrebu ispovjedne tajne u gotovo 2000 godina povijesti te Crkve, te izrazili sumnju da bi optužbe mogle biti smišljene od strane suparničke frakcije unutar Crkve, koja želi preuzeti kontrolu nad Crkvom i njezinim posjedima.

Bez obzira na to, potvrdili su da će Sirijska pravoslavna Crkva surađivati kako bi se otkrila istina o navedenim optužbama.

Ivo Džeba | Bitno.net