Hrvatski portali su objavili Hininu vijest o profesoru matematike i fizike koji je izabran za najboljeg učitelja na svijetu. U Dubaiju je primio nagradu od milijun dolara. U tekstu se ne spominje kako se radi o pripadniku franjevačkog reda.

Fra Peter Tabichi je nagrađen za svoja postignuća u školi koja se nalazi u zabačenom području kenijske Velike rasjedne doline. Školu pohađaju brojni učenici koji se koriste sa samo nekoliko udžbenika. Redovnik, koji se na uručenju nagrade pojavio u smeđem franjevačkom habitu, u radu s učenicima ističe kako je „znanost put za njihovu budućnost“.

Kenijski profesor, koji ima 36 godina, 80 posto svoje plaće prosljeđuje za nabavku knjiga i školskih uniformi najsiromašnijim učenicima.

„Nije sve u novcu“, kaže fra Peter čiji učenici dolaze iz ugroženih obitelji. Mnogi od njih su siročad. Fra Peter kaže kako učenici slušaju nastavu u grupama od 70 do 80 učenika, a škola posjeduje samo jedno računalo. Brojni učenici do škole hodaju šest kilometara.

“Ovdje sam isključivo zbog uspjeha mojih učenika”, rekao je fra Peter primajući nagradu. “Ova nagrada im pruža priliku. Ona poručuje svijetu da mogu sve”, izjavio je redovnik prilikom uručenja nagrade. Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je u videosnimci izjavio: „Peter, tvoja priča je priča Afrike, mladog kontinenta koji puca od talenata.“

Svečanost dodjele nagrade vodio je australski glumac Hugh Jackman. Organizator natjecanja je zaklada Varkey koje ju osnovala obitelj Varkey, Indijci koji su se u Ujedinjenje Arapske Emirate doselili 1950-ih godina. Zaklada ima sjedište u Dubaiju. Za nagradu najboljeg učitelja na svijetu bilo je nominirano 10 tisuća ljudi iz 179 zemalja svijeta.

BBC piše kako je fra Peter pripadnik katoličkog reda koji je u 13. stoljeću osnovao sveti Franjo Asiški.

https://www.youtube.com/watch?v=g16PBA_qgio

Rašeljka Zemunović | Bitno.net