Međugorje „daje sliku Crkve koja je još uvijek u potpunosti živa i na poseban način mlada“, izjavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser, za talijanski list Avvenire govoreći o poznatom marijanskom svetištu.

Hoser je u razgovoru naglasio kako Međugorje više nije „sumnjivo“ mjesto, nego mjesto koje živi intenzivnom religioznošću sačinjenom od tradicionalnih pobožnosti poput krunice, euharistijskog klanjanja, hodočašća, križnog puta uronjenom u sakramente.

„Većina hodočasnika ne dolazi zbog ukazanja“, istaknuo je poljski nadbiskup, nego zbog „ozračja stvorenog kako bi se omogućilo razmatranje“ koje hodočasnicima pomaže da „analiziraju vlastite živote“ što mnoge od njih dovodi do obraćenja.

Odbacio je stav onih koji u Međugorju vide opasnost stvaranja marijanskog kulta. „Popularne pobožnosti su ovdje usredotočene na osobu Djevice, Kraljice Mira, ali ostaju u kristocentričnom kultu, kao što je i liturgijski kanon kristocentričan“, rekao je Hoser.

U razgovoru se spomenulo i pitanje odnosa s mjesnom biskupijom, s kojom je, prema nadbiskupovim riječima, „bilo nesporazuma po pitanju ukazanja“, ali odnosi su se poboljšali nakon što se suradnja usredotočila na „pastoralni nivo“.

Što se tiše pitanja budućnosti Međugorja, Apostolski vizitator je rekao kako ju nije lako predvidjeti, ali naglasio kako „700 duhovnih i svećeničkih poziva nedvojbeno osnažuju kršćanski identitet“. „Svakome tko tamo dođe nudi se slika Crkve koja je još uvijek u potpunosti živa i na poseban način mlada“, rekao je.

U tom pogledu, Hoser je izdvojio jedan primjer koji ga je posebno oduševio. „Pogodio me slučaj jednog mladića iz Australije, ovisnika o alkoholu i drogi. Ovdje se obratio i odlučio postati svećenik“, rekao je, te dodao kako su posebnost Međugorja upravo obraćanja i sakrament ispovjedi.

„Postoje ljudi koji dolaze ovdje samo kako bi se ispovjedili. Impresioniran sam tisućama obraćenja“, istaknuo je poljski nadbiskup.

Ivo Džeba | Bitno.net