U subotu, 21. srpnja 2018. dijecezanski biskup Ratko Perić primio je u prostorijama Ordinarijata u Mostaru msgr. Henryka Hosera, S.A.C., biskupa Varšave-Praga u miru, Nadbiskupa ad personam, nedavno imenovanoga apostolskog vizitatora s posebnim karakterom za pastoralnu stvarnost župe Međugorje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

Zadaća apostolskoga vizitatora u Međugorju ima „privremeno trajanje ad nutum Sanctae Sedis” [„na mig Svete Stolice“].

S apostolskim vizitatorom iz Sarajeva došao je i nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

U jednosatnom razgovoru s apostolskim vizitatorom i apostolskim nuncijem dijecezanski je biskup izrazio poštovanje prema odluci Svetoga Oca Franje o imenovanju msgr. Hosera apostolskim pohoditeljem u župi Međugorje, očitovao mu spremnost u potrebnoj suradnji i zaželio mu obilnu Božju pomoć u apostolskoj vizitaciji, koja počinje u nedjelju, 22. srpnja.

Istaknuvši činjenicu da je izricanje konačna suda o istinitosti „međugorskoga fenomena“ pridržano Vrhovnom autoritetu Crkve, biskup je nedvosmisleno ponovio trajno stajalište Biskupskog ordinarijata u Mostaru, tj. prethodnoga biskupa ordinarija Pavla Žanića (1980.-1993.), i sadašnjega, da na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno „ukazanje“, nijednu „poruku“, nijednu „tajnu“, nijednu „pergamenu“, o čemu su mjesni biskupi redovito izvješćivali Svetu Stolicu i katoličku javnost. U ta nevjerodostojna ukazanja „međugorskoga fenomena“ uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981. godine, o čemu je dijecezanski biskup dao obrazložen prilog, već objavljen na hrvatskom, na engleskom i na talijanskom jeziku.

Apostolski je vizitator rekao da je on imenovan isključivo za pastoralnu stvarnost u Međugorju i da njegova zadaća služi učvršćenju jedinstva Crkve.

Biskup je dodao da i ovaj bratski susret, za koji iskreno zahvaljuje i apostolskom nunciju i apostolskom vizitatoru, služi učvršćenju istinskoga mira i jedinstva u ovoj mjesnoj Crkvi.

*Koja je zadaća povjerena nadbiskupu Hoseru, apostolskom vizitatoru za Međugorje, možete pročitati OVDJE.

Crkva na kamenu | Bitno.net