Svjetski dan mladih koji će se 2027. održati u južnokorejskom glavnom gradu Seoulu, mogao bi primiti i goste iz Sjeverne Koreje, najavio je nadbiskup Peter Soon-taick Chung.

Mons. Chung, koji služi kao nadbiskup Seoula i apostolski administrator Pyongyanga (glavnog grada Sjeverne Koreje), poručio je na nedavno održanom Korejskom mirovnom forumu kako namjerava pozvati delegaciju mladih iz susjedne zemlje na najveći globalni katolički događaj.

Poziv će sjevernokorejskoj vladi biti upućen prikladnim kanalima, a poslužit će kao gesta otvorenosti i značajan korak u ponovnom reaktiviranju dijaloga i međusobnih odnosa, prenio je portal Fides.

“Misionarsko djelovanje u Sjevernoj Koreji nije samo moj poziv kao apostolskog administratora Pyongyanga već i moja odgovornost kao građanina Koreje”, poručio je mons. Chung, dodavši kako je posvećen “misiji mira i pomirenja”.

Od 1948. Korejski poluotok podijeljen je na dvije zemlje – demokratsku Južnu i komunističku Sjevernu Koreju –  s granicom koja slijedi 38. paralelu. Sjeverna Koreja smatra se jednom od zemalja s najnižim stupnjem građanskih i vjerskih sloboda. Tamošnji kršćani (koji prema procjenama čine manje od 2% stanovništva) redovito su izloženi progonima, zatvaranjima, mučenjima i likvidacijama zbog čega je organizacija Open Doors stavila Sjevernu Koreju na prvo mjesto svoje liste zemalja s najvećim progonom kršćana.

Molimo da sljedeći Svjetski dan mladih, koji je u ovog ljeta u Lisabonu okupio više od milijun mladih katolika, doista posluži kao most i put k pomirenju korejskog naroda.