NAKON USVAJANJA ZAKONA

Razočarani mitropolit političarima: Molim vas, nemojte dolaziti u crkvu i varati nas radi glasova

“Molim političare koji su glasovali za zakon da prestanu dolaziti u crkvu i varati nas kako bi dobili glasove na izborima. Što će nam oni?”, poručio je fiotidski mitropolit Nikolaj.

grčka zakon o slobodnoj promjeni spola grčki mitropolit arhiepiskop jeronim

Foto: agionoros.ru

Grčka pravoslavna Crkva i njezini vjernici, te brojni grčki intelektualci s razočaranjem i nevjericom dočekali su vijest da je grčki parlament većinom glasova usvojio zakon o slobodnoj promjeni spola, a kojim se svakoj osobi s navršenih petnaest godina omogućava podnošenje pisanog zahtjeva za izvršenje spomenutog postupka.

U usvojenom tekstu zakona koji je Vlada premijera Ciprasa poslala u parlament, “rodni identitet” definira se kao “ezoterički način ljudskog poimanja vlastitog spola, neovisno od spola upisanog na rođenju, na temelju bioloških karakteristika”.

„Živimo u Europi što znači da težimo napretku, a ne ostajanju u mračnom dobu. Proširujemo ljudska prava i moderniziramo našu zemlju. Nikakva tradicija, nikakva religija ne mogu biti iznad ljudskih prava“, izjavio je premijer Cipras, a prenio portal Pravoslavie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti sinod Grčke pravoslavne Crkve u zajedničkoj je izjavi naglasio kako Crkva svakoj osobi pristupa s ljubavlju i razumijevanjem, te kako želeći njihovo spasenje mora ukazati na pogrešne odluke. Podsjetivši na kršćanski nauk o spolnosti kao svetom Božjem daru s ciljem posvećenja, te komplementarnost spolova koja ne može biti promijenjena, Sinod je odbacio dobro nam poznate protunaravne i protuznanstvene postavke tzv. “rodne teorije” koje su i kod nas aktualizirane raspravom oko moguće ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, te pozvao političare na povlačenje zakona.

O spornom zakonu pojedinačno su se oglasili brojni episkopi, a među prvima arhiepiskop atenski i cijele Grčke Jeronim.

Komentirajući zakon arhiepiskop je kazao kako je riječ o “igri o kojoj Crkva ima svoje stajalište”.

“Naša domovina ima svoje tradicije, ima obitelj, a sve ostalo su izmišljotine kako bismo gubili vrijeme”, kazao je arhiepiskop Jeronim.

Osobito oštar ton čuo se iz Etolije čiji je mitropolit Kozma u otvorenom pismu grčke parlamentarce upozorio na “veliko svetogrđe protiv Stvoritelja”.

“Promičete zakon koji niječe trojstvenoga Boga i Stvoritelja i činite svetogrđe! Novi je zakon protunaravan, vrijeđa psihosomatski identitet osobe, potiče izopačenost i ugrožava čovjekov put spasenja i posvećenja. Kosti naših svetaca i junaka se tresu! Veliki osloboditelj Grčke, ravnoapostolni Kozma Etolski, kao i drugi sveci, jecaju! Danas nam govore kako Bog nije stvorio muško i žensko, kako bi ovu istinu uklonili iz glava naše djece”, poručio je etolski mitropolit.

Svoj glas podigao je i fiotidski mitropolit Nikolaj koji je u svojoj propovijedi zakon nazvao “bezumljem za svakog razumnog čovjeka” i “sotonskom stvari s gledišta Božjeg zakona”. Mitropolit je podsjetio kako grčki Ustav započinje riječima “U ime svetog Trojstva”, dok izglasani zakon predstavlja “hulu protiv ljudskog tijela”.

“Danas nam neki govore da Bog nije stvorio muško i žensko, izluđujući time našu djecu. Svaki muškarac lako može postati žena, a žena muškarac. Znate li zašto to čine? Žele pod svaku cijenu isposlovati da homoseksualci mogu usvajati djecu. Molim političare koji su glasovali za zakon da prestanu dolaziti u crkvu i varati nas kako bi dobili glasove na izborima. Što će nam oni?”, kazao mitropolit Nikolaj, a prenio portal Agionoros.

Oglasio se i Sveti Kinot Svete Atonske Gore koji je u ime 20 svetogorskih manastira parlamentarce i članove grčke vlade još uoči glasovanja zamolio da ne dopuste usvajanje zakona o “rodnom identitetu”.

Citirajući riječi Svetog pisma: “Stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih“ (Post 1, 27), članovi Kinota pozvali su ministra pravosuđa Stavrosa Kontonisa, ministra obrazovanja Konstantinosa Gavroglua i sve zastupnike da ne dopuste takvo bogohuljenje “u našoj pravoslavnoj domovini, koje zakonski i neskriveno dovodi u pitanje Božanski zakon”.

“Molimo sve zastupnike i članove vlade da učine sve što je u njihovoj moći da ovaj zakon ne bude usvojen”, napisali su članovi Kinota Svete Gore, a prenio portal Ruski Aton.

I dok u Hrvatskoj traje rasprava o Istanbulskoj konvenciji kojom se poput Trojanskog konja borbom protiv obiteljskog nasilja u hrvatsko zakonodavstvo želi progurati i “rodna teorija”, možemo se samo nadati kako će zastupnici-katolici koji sjede u Hrvatskom saboru, za razliku od svojih grčkih kolega, poslušati glas pape Franje i hrvatskih biskupa, ali i svoje savjesti, te odbaciti njezinu ratifikaciju. Molimo na tu nakanu!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Objavljeno: 11. listopada 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi